Tajemství ostrého s v kuchyni
Použití v kuchyni Ostré s a ostré š, ačkoliv zdánlivě podobné, představují v českém jazyce dva zcela odlišné světy, a to i v kuchyni. Zatímco „s“ se v názvech potravin objevuje spíše sporadicky, „š“ kraluje. Špenát, švestky, šípky, to je jen malá ochutnávka z bohaté nabídky. Špenát se skvěle hodí do...
27. 08. 2024
Tajemství dokonalého jablkového koláče: Tipy a triky z české kuchyně
Historie jablečného koláče Jablečný koláč, stálice českých kuchyní a symbol pohostinnosti, má historii spletitou jako propletené copy těsta. I když přesný původ tohoto dezertu zůstává zahalen tajemstvím, jeho kořeny sahají hluboko do minulosti. Slovo "koláč" samo o sobě napovídá, že se jedná o pokrm starobylý,...
24. 08. 2024
Zahřejte se s grogem: Historie a recepty na zimní nápoj
Historie grogu Grog, ten horký nápoj s rumem, má fascinující historii sahající až do 18. století. Jeho vznik je připisován britskému admirálovi Edwardu Vernonovi, který si vysloužil přezdívku "Old Grog" pro svůj plášť z grogrénové látky. V té době bylo běžné, že námořníci dostávali denní dávku rumu, ale Vernon...
21. 08. 2024
Drobení do polévky: Tajemství sytých polévek našich babiček.
Typy drobení do polévky Drobení do polévky, malý detail s velkým vlivem na chuť i texturu. Existuje nepřeberné množství variant, jak tento malý zázrak v kuchyni využít. Klasikou jsou bezesporu kousky těsta, ať už nudle do hovězího vývaru nebo játrové knedlíčky, které se rozplývají na jazyku. Jemné noky, nadýchané a...
18. 08. 2024
Vůně chleba: Tajemství útulného domova
Chemie vůně chleba Vůně čerstvě upečeného chleba, kdo by jí odolal? Je to aroma, které v nás evokuje pocity domova, tepla a pohody. Ale co přesně tvoří tuto omamnou vůni? Odpověď se skrývá v chemii pečení. Během pečení dochází k řadě chemických reakcí, při kterých se uvolňují stovky aromatických sloučenin. Mezi...
15. 08. 2024
Tajemství dokonalého přípitku: Jak vybrat ty pravé sklenice na šampaňské do vaší kuchyně
Typy sklenic na šampaňské Šampaňské, královský nápoj hodný výjimečných okamžiků, si zaslouží být servírován ve sklenici, která podtrhne jeho jedinečnost. Existuje několik typů sklenic na šampaňské, z nichž každá má své specifické vlastnosti a ovlivňuje vnímání jeho chuti a aroma. Nejběžnějším typem je...
12. 08. 2024
Tařička: Tajemství babiček pro dokonalé pokrmy
Co je to tařička? Tařička je nepostradatelným pomocníkem v kuchyni již po staletí. Jde o jednoduché, ale geniální zařízení, které umožňuje drcení a mletí různých surovin. Ať už potřebujete rozdrtit pepř na voňavý steak, rozmělnit koření do směsi kari nebo umlít mák do buchet, tařička vám s tím hravě pomůže....
09. 08. 2024
Otvírák na víno: Nezbytný pomocník do každé kuchyně
Typy otvíráků na víno Otvírák na víno, nezbytný nástroj pro každého milovníka vína. Existuje mnoho typů otvíráků, z nichž každý má své výhody a nevýhody. Klasikou je vývrtkový otvírák, který se skládá z kovové spirály a rukojeti. Vývrtka se zavrtá do korku a tahem se korek vytáhne. Pro začátečníky může...
06. 08. 2024
Quesadilla: Mexická chuťovka, která vás dostane!
Co je quesadilla? Quesadilla je mexické jídlo, které se skládá z tortilly a náplně, která se obvykle zahřívá na pánvi nebo grilu. Tortilla je tenký, plochý chléb vyrobený z kukuřičné nebo pšeničné mouky. Náplň quesadilly se může lišit, ale obvykle obsahuje sýr, maso, fazole a zeleninu. Mezi oblíbené druhy sýrů...
03. 08. 2024
Klikve: Tajemství oceánu na vašem talíři
Klikve v české kuchyni Klikve jsou v české kuchyni spíše opomíjeným druhem ryb. Přitom jejich maso je velmi chutné a lehce stravitelné. Klikvy se hodí k různým úpravám, ať už je smažíte, pečete, dusíte nebo grilujete. Při výběru klikvy v obchodě dbejte na to, aby měla lesklé a pevné tělo bez známek poškození....
31. 07. 2024