Ostré S

Tajemství ostrého s v kuchyni

Použití v kuchyni Ostré s a ostré š, ačkoliv zdánlivě podobné, představují v českém jazyce dva zcela odlišné světy, a to i v kuchyni. Zatímco „s“ se v názvech potravin objevuje spíše sporadicky, „š“ kraluje. Špenát, švestky, šípky, to je jen malá ochutnávka z bohaté nabídky. Špenát se skvěle hodí do...

Jablkový Koláč

Tajemství dokonalého jablkového koláče: Tipy a triky z české kuchyně

Historie jablečného koláče Jablečný koláč, stálice českých kuchyní a symbol pohostinnosti, má historii spletitou jako propletené copy těsta. I když přesný původ tohoto dezertu zůstává zahalen tajemstvím, jeho kořeny sahají hluboko do minulosti. Slovo "koláč" samo o sobě napovídá, že se jedná o pokrm starobylý,...

Grog

Zahřejte se s grogem: Historie a recepty na zimní nápoj

Historie grogu Grog, ten horký nápoj s rumem, má fascinující historii sahající až do 18. století. Jeho vznik je připisován britskému admirálovi Edwardu Vernonovi, který si vysloužil přezdívku "Old Grog" pro svůj plášť z grogrénové látky. V té době bylo běžné, že námořníci dostávali denní dávku rumu, ale Vernon...

Drobení Do Polévky

Drobení do polévky: Tajemství sytých polévek našich babiček.

Typy drobení do polévky Drobení do polévky, malý detail s velkým vlivem na chuť i texturu. Existuje nepřeberné množství variant, jak tento malý zázrak v kuchyni využít. Klasikou jsou bezesporu kousky těsta, ať už nudle do hovězího vývaru nebo játrové knedlíčky, které se rozplývají na jazyku. Jemné noky, nadýchané a...

Vůně chleba: Tajemství útulného domova

Chemie vůně chleba Vůně čerstvě upečeného chleba, kdo by jí odolal? Je to aroma, které v nás evokuje pocity domova, tepla a pohody. Ale co přesně tvoří tuto omamnou vůni? Odpověď se skrývá v chemii pečení. Během pečení dochází k řadě chemických reakcí, při kterých se uvolňují stovky aromatických sloučenin. Mezi...

Tařička

Tařička: Tajemství babiček pro dokonalé pokrmy

Co je to tařička? Tařička je nepostradatelným pomocníkem v kuchyni již po staletí. Jde o jednoduché, ale geniální zařízení, které umožňuje drcení a mletí různých surovin. Ať už potřebujete rozdrtit pepř na voňavý steak, rozmělnit koření do směsi kari nebo umlít mák do buchet, tařička vám s tím hravě pomůže....

Otvírák Na Víno

Otvírák na víno: Nezbytný pomocník do každé kuchyně

Typy otvíráků na víno Otvírák na víno, nezbytný nástroj pro každého milovníka vína. Existuje mnoho typů otvíráků, z nichž každý má své výhody a nevýhody. Klasikou je vývrtkový otvírák, který se skládá z kovové spirály a rukojeti. Vývrtka se zavrtá do korku a tahem se korek vytáhne. Pro začátečníky může...

Quesadilla

Quesadilla: Mexická chuťovka, která vás dostane!

Co je quesadilla? Quesadilla je mexické jídlo, které se skládá z tortilly a náplně, která se obvykle zahřívá na pánvi nebo grilu. Tortilla je tenký, plochý chléb vyrobený z kukuřičné nebo pšeničné mouky. Náplň quesadilly se může lišit, ale obvykle obsahuje sýr, maso, fazole a zeleninu. Mezi oblíbené druhy sýrů...

Klikve

Klikve: Tajemství oceánu na vašem talíři

Klikve v české kuchyni Klikve jsou v české kuchyni spíše opomíjeným druhem ryb. Přitom jejich maso je velmi chutné a lehce stravitelné. Klikvy se hodí k různým úpravám, ať už je smažíte, pečete, dusíte nebo grilujete. Při výběru klikvy v obchodě dbejte na to, aby měla lesklé a pevné tělo bez známek poškození....