Osvěžující letní vábení: Pina Colada recept pro vaši kuchyni
Ingredience na Piña Coladu
Pro přípravu dokonalé Piña Colady budete potřebovat pár klíčových ingrediencí, které jí dodají tu správnou tropickou chuť. Základem je samozřejmě kvalitní bílý rum, který by měl být jemný a sladší. Doporučujeme použít 4 cl na jednu porci. Dále budete potřebovat ananasový džus, a to nejlépe čerstvě vymačkaný zralý ananas. Pokud nemáte po ruce čerstvý ananas, poslouží i kvalitní džus z obchodu. Na jednu Piña Coladu počítejte s 6 cl ananasového džusu. Pro dosažení krémové konzistence a sladké chuti je nezbytný kokosový krém. Vybírejte hustý a kvalitní krém bez přidaného cukru. Na jednu porci vám bude stačit 4 cl. Pro osvěžující nádech přidejte do koktejlu ještě 2 cl ledu. A na závěr, pro dokonalou dekoraci a zvýraznění chuti, použijte plátek ananasu a koktejlovou třešeň.
Příprava koktejlu
Piña Colada je sladký tropický koktejl, který v sobě snoubí chuť ananasu, kokosového mléka a rumu. Jeho příprava je poměrně jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník.
Nejdříve si nachystejte všechny ingredience a barmanské náčiní. Budete potřebovat 4 cl bílého rumu, 6 cl ananasového džusu, 4 cl kokosového mléka (nejlépe plnotučného), led a plátek ananasu na ozdobu. Z náčiní si připravte shaker, odměrku a koktejlovou sklenici hurricane.
Do shakeru nalijte odměřené množství rumu, ananasového džusu a kokosového mléka. Poté shaker naplňte ledem až po okraj a důkladně protřepejte, dokud shaker nezačne studit.
Koktejl nalijte přes strainer (barmanské sítko) do vychlazené sklenice hurricane naplněné ledem. Ozdobte plátkem ananasu a koktejlovou třešní. Piña Colada se podává ihned po namíchání.
Pro dosažení co nejlepší chuti koktejlu Piña Colada je důležité použít kvalitní ingredience. Volte raději čerstvý ananasový džus a plnotučné kokosové mléko.
Pina Colada, to je letní vánek v poháru, sladká vzpomínka na slunce a moře. Stačí pár ingrediencí a rázem se ocitnete v tropickém ráji.
Hana Urbanová
Tipy pro dokonalou chuť
Pro dosažení dokonalé chuti Piña Colady je klíčové používat kvalitní suroviny. Vybírejte zralé a sladké ananasy, ideálně čerstvé. Pokud nemáte čerstvý ananas, sáhněte po ananasové šťávě bez přidaného cukru. Rum zvolte kvalitní, bílý rum dodá koktejlu svěžest, zatímco tmavý rum mu dodá plnější chuť. Kokosový krém by měl být hustý a krémový, bez hrudek.
Vlastnost | Recept 1 | Recept 2 |
---|---|---|
Bílý rum | 60 ml | 45 ml |
Ananasový džus | 90 ml | 120 ml |
Kokosové mléko | 60 ml | 30 ml |
Důležité je také správné namíchání koktejlu. Všechny ingredience by měly být dobře vychlazené. Použijte shaker a důkladně protřepejte, aby se ingredience spojily a koktejl byl krásně vychlazený a pěnivý. Pokud nemáte shaker, můžete použít i mixér.
Chuť koktejlu můžete doladit podle své preference. Pokud máte rádi sladší koktejly, přidejte trochu cukrového sirupu. Pro svěžejší chuť přidejte limetkovou šťávu. Nebojte se experimentovat a najít si tak poměr, který vám bude nejvíce vyhovovat.
Nezapomeňte na dekoraci! Piña Colada si zaslouží krásnou ozdobu. Použijte plátek ananasu, koktejlovou třešeň nebo snítku máty.
Varianty Piña Colady
Piña Colada je sama o sobě lahodným tropickým drinkem, ale proč se zastavit u klasiky? Existuje mnoho variant, které uspokojí i ty nejnáročnější chuťové pohárky. Pro milovníky jahod je tu Jahodová Piña Colada, kde se do mixéru přidají čerstvé jahody pro sladší a ovocnější zážitek. Pokud toužíte po něčem krémovějším, vyzkoušejte Kokosovou Piña Coladu, která obsahuje kokosové mléko pro extra dávku kokosové chuti. Pro ty, kteří preferují méně sladké varianty, je tu Ananasová Piña Colada, která vynechává cukrový sirup a spoléhá na přirozenou sladkost ananasu. A co teprve Zmražená Piña Colada, ideální osvěžení do horkých letních dnů? Stačí všechny ingredience rozmixovat s ledem do hladkého krému. Ať už si vyberete jakoukoli variantu, Piña Colada vás zaručeně přenese do tropického ráje.
Servírování a dekorace
Pina Colada, to je exotika na talíři! Ať už ji mícháte pro sebe nebo pro hosty, správné servírování dotáhne zážitek k dokonalosti. Vysoká sklenice typu hurricane je jasnou volbou, ale nebojte se experimentovat. Zkuste třeba kokosovou misku pro autentický nádech. Led je základ, ideálně drcený, aby se koktejl krásně vychladil, ale nezředil příliš rychle. A dekorace? Ananas je samozřejmostí, ať už plátek na okraji sklenice nebo špíz s kousky čerstvého ovoce. Nezapomeňte na koktejlovou třešeň, která dodá sladký kontrast. Pro extra efekt posypte povrch koktejlu strouhaným kokosem nebo muškátovým oříškem. A pokud chcete hosty opravdu ohromit, zapalte kousek ananasu a nechte ho doutnat na okraji sklenice. Nezapomeňte ale na bezpečnost a mějte po ruce hasicí prostředek.
Historie koktejlu
Původ koktejlu Piña Colada je zahalen tajemstvím a existuje hned několik verzí. Jedna z legend praví, že tento sladký nápoj s chutí kokosu a ananasu vznikl už v 19. století na palubě pirátské lodi kapitána Roberta Luise Stevensona. Nápoj měl dodat námořníkům kuráž a chuť do boje. Ať už je pravda jakákoli, první oficiální zmínka o Piña Coladě pochází z roku 1954, kdy byl recept na tento lahodný koktejl publikován v novinách v San Juan v Portoriku. Za jeho autora je považován barman Ramón "Monchito" Marrero, který pracoval v hotelu Caribe Hilton. Jeho verze koktejlu obsahovala bílý rum, kokosový krém a ananasový džus, a stala se okamžitě hitem. Piña Colada si rychle získala oblibu po celém světě a v roce 1978 se stala oficiálním nápojem Portorika. Dnes existuje nespočet variací na tento klasický recept, ale základ zůstává stejný: kombinace sladkého ananasu, krémového kokosu a kvalitního rumu.
Piña Colada a kultura
Piña Colada evokuje obrazy tropického ráje, slunečných pláží a bezstarostné pohody. Tento sladký koktejl z rumu, kokosového krému a ananasové šťávy se stal symbolem dovolené a exotiky. Jeho historie sahá do Portorika, kde se tradují různé příběhy o jeho vzniku. Ať už byl jeho stvořitelem barman Ricardo Gracia ve slavném hotelu Caribe Hilton, nebo pirátský kapitán Roberto Cofresí, jedno je jisté: Piña Colada si získala srdce a chuťové pohárky lidí po celém světě.
Recept na tento lahodný nápoj je překvapivě jednoduchý. Stačí smíchat kvalitní bílý rum, kokosový krém a ananasovou šťávu v poměru 2:1:1, přidat led a důkladně promixovat. Pro ještě krémovější texturu lze přidat i trochu drceného ledu. Piña Colada se tradičně podává v hurikánové sklenici ozdobená plátkem ananasu a koktejlovou třešní.
Popularita Piña Colady se odráží i v populární kultuře. Objevuje se v nespočtu filmů, seriálů a písní. Kdo by neznal slavný hit "Escape (The Piña Colada Song)" od Ruperta Holmese? Piña Colada se stala ikonou letní pohody a symbolem úniku z každodenní rutiny. Její sladká chuť a exotická vůně v nás evokují příjemné vzpomínky na dovolenou a navozují atmosféru pohody a relaxace.
Publikováno: 19. 07. 2024
Kategorie: kuchyně