Tajemství ostrého s v kuchyni
Použití v kuchyni Ostré s a ostré š, ačkoliv zdánlivě podobné, představují v českém jazyce dva zcela odlišné světy, a to i v kuchyni. Zatímco „s“ se v názvech potravin objevuje spíše sporadicky, „š“ kraluje. Špenát, švestky, šípky, to je jen malá ochutnávka z bohaté nabídky. Špenát se skvěle hodí do...
27. 08. 2024
Žízeň nemá šanci: Pivo v akci potěší vaši peněženku
Žízeň? Pivo v akci! Hledáte nejlepší nabídku piva? Nejste sami! Pivo v akci je skvělá příležitost, jak si užít oblíbený nápoj za skvělou cenu. Ať už jste milovníky klasické dvanáctky, osvěžujícího ležáku nebo hořkého speciálu, v obchodech a supermarketech najdete širokou škálu značek a druhů za akční ceny....
27. 08. 2024
Tajemství dokonalého jablkového koláče: Tipy a triky z české kuchyně
Historie jablečného koláče Jablečný koláč, stálice českých kuchyní a symbol pohostinnosti, má historii spletitou jako propletené copy těsta. I když přesný původ tohoto dezertu zůstává zahalen tajemstvím, jeho kořeny sahají hluboko do minulosti. Slovo "koláč" samo o sobě napovídá, že se jedná o pokrm starobylý,...
24. 08. 2024
Černý mok s duší: Guinness v sekci potraviny
Co je Guinness? Guinness je tmavé pivo s výraznou chutí, které se vaří v pivovaru St. James's Gate v irském Dublinu. Pivo Guinness se vyznačuje tmavě rubínovou až černou barvou, hustou krémovou pěnou a charakteristickou hořkosladkou chutí s tóny pražené kávy, čokolády a karamelu. Guinness se vyrábí z vody, ječného...
24. 08. 2024
Zahřejte se s grogem: Historie a recepty na zimní nápoj
Historie grogu Grog, ten horký nápoj s rumem, má fascinující historii sahající až do 18. století. Jeho vznik je připisován britskému admirálovi Edwardu Vernonovi, který si vysloužil přezdívku "Old Grog" pro svůj plášť z grogrénové látky. V té době bylo běžné, že námořníci dostávali denní dávku rumu, ale Vernon...
21. 08. 2024
Objevte svět lahodných SMÍŠ: Kvalita, na kterou se můžete spolehnout
Co je to značka potravin? Značka potravin je jako vizitka, která nám o jídle prozradí mnohem víc než jen název. Je to slib kvality, chuti a původu, který výrobce dává. Představte si třeba oblíbenou čokoládu. Její značka evokuje nejen chuť, ale i vzpomínky na dětství, reklamy nebo třeba pocit luxusu. A přesně o to...
21. 08. 2024
Drobení do polévky: Tajemství sytých polévek našich babiček.
Typy drobení do polévky Drobení do polévky, malý detail s velkým vlivem na chuť i texturu. Existuje nepřeberné množství variant, jak tento malý zázrak v kuchyni využít. Klasikou jsou bezesporu kousky těsta, ať už nudle do hovězího vývaru nebo játrové knedlíčky, které se rozplývají na jazyku. Jemné noky, nadýchané a...
18. 08. 2024
Sladkosti Haribo: Barevná exploze chuti!
Historie Haribo Společnost Haribo, synonymum pro sladkosti a želatinové bonbóny, má bohatou historii sahající až do začátku 20. století. Vše začalo v roce 1920 v německém Bonnu, kde Hans Riegel, cukrář s velkým snem, založil malou firmu s názvem Haribo. Jméno vzniklo zkrácením jeho jména a města, kde podnikání rozjel –...
18. 08. 2024
Čerstvá vejce z farmy rovnou na váš stůl
Čerstvá vejce z farmy Prodej vajec z farmy zažívá v posledních letech velký boom a není se čemu divit. Čerstvá vejce od slepic, které se volně pasou na louce a živí se přirozenou stravou, chutnají prostě lépe. Žloutky mají sytě žlutou barvu a celkově jsou vejce nutričně bohatší. Navíc, nákupem vajec z farmy...
15. 08. 2024
Vůně chleba: Tajemství útulného domova
Chemie vůně chleba Vůně čerstvě upečeného chleba, kdo by jí odolal? Je to aroma, které v nás evokuje pocity domova, tepla a pohody. Ale co přesně tvoří tuto omamnou vůni? Odpověď se skrývá v chemii pečení. Během pečení dochází k řadě chemických reakcí, při kterých se uvolňují stovky aromatických sloučenin. Mezi...
15. 08. 2024