Dokonalé kuřecí maso s rýží: Recept, který si zamilujete
Klasický recept
Kuřecí maso s rýží, to je stálice českých kuchyní. A není se čemu divit! Je to rychlé, jednoduché a hlavně – chutné. Existuje nespočet variací, ale my se dnes podíváme na ten nejzákladnější, klasický recept, který zvládne opravdu každý. Budete potřebovat kuřecí maso (ideálně stehna nebo prsa), rýži (dlouhozrnná se hodí nejlépe), cibuli, česnek, máslo, sůl, pepř a sladkou papriku. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme máslo a maso na něm zprudka opečeme dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a restujeme do změknutí. Poté vmícháme rýži, zalijeme vodou (v poměru 1 díl rýže : 2 díly vody), osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku a dusíme pod pokličkou do změknutí rýže. Během vaření podle potřeby podléváme vodou. Hotové jídlo můžeme posypat čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Dobrou chuť!
Ingredience
Pro přípravu lahodného kuřecího masa s rýží budete potřebovat následující ingredience:
500 g kuřecích stehenních řízků (nebo jiných částí kuřete dle preference)
200 g rýže (dlouhozrnná, jasmínová nebo basmati)
1 cibule, nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku, prolisované
1 červená paprika, nakrájená na kostičky
1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
1 plechovka (400 g) krájených rajčat v собственном šťávě
2 lžíce olivového oleje
1 lžička mleté sladké papriky
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky sušeného oregana
sůl a pepř dle chuti
čerstvá petrželka na ozdobu (volitelně)
Množství ingrediencí můžete upravit dle vlastní chuti a počtu porcí. Pro pikantnější chuť přidejte špetku chilli.
Postup přípravy
Kuřecí maso si nakrájíme na menší kousky a osolíme a opepříme. V hluboké pánvi rozehřejeme olej a kuřecí maso zprudka opečeme dozlatova. Vyjmeme ho a dáme stranou. Do pánve přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme do změknutí. Přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Vsypeme rýži a za stálého míchání restujeme asi minutu, dokud rýže nezesklovatí. Zalijeme kuřecím vývarem, přidáme bobkový list, nové koření a kmín. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni asi 15 minut, dokud rýže nezměkne a nevsákne všechnu tekutinu. Během vaření rýže můžeme přidat na kostičky nakrájenou mrkev a celer pro větší chuť a výživovou hodnotu. Po 15 minutách zkontrolujeme rýži, zda je měkká. Pokud ne, přidáme trochu vývaru a dusíme ještě pár minut. Nakonec vmícháme opečené kuřecí maso, hrášek a nasekanou petrželku. Promícháme, dochutíme solí, pepřem a případně i citronovou šťávou. Podáváme horké, ozdobené čerstvou petrželkou.
Tipy pro vaření
Kuřecí maso s rýží je klasika, ale i tady se dá leccos pokazit. Aby bylo kuřecí šťavnaté a rýže nadýchaná, držte se pár tipů. Kuřecí maso před tepelnou úpravou osušte, zbytečná voda by ho zdusila. Pro výraznější chuť ho naložte do marinády alespoň na hodinu, ideálně přes noc. Rýži před vařením propláchněte studenou vodou, zbavíte ji tak přebytečného škrobu a bude se méně lepit. Pro ještě lepší chuť vařte rýži v kuřecím vývaru. Nebojte se experimentovat s kořením! Kurkuma dodá jídlu krásnou barvu, kari zase exotickou chuť. Nezapomeňte na čerstvé bylinky, ty dodají pokrmu svěžest. Petrželka, pažitka nebo koriandr se k tomuto jídlu skvěle hodí. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli recept, nejdůležitější je vařit s láskou a chutí.
Nutriční hodnoty
Kuřecí maso s rýží je nejen chutné, ale i nutričně hodnotné jídlo, které se skvěle hodí pro celou rodinu. Kuřecí maso je bohatým zdrojem bílkovin, které jsou nezbytné pro stavbu a regeneraci svalové hmoty. Zároveň obsahuje minimum tuku, a proto je vhodné i při dietě. Rýže je zase skvělým zdrojem sacharidů, které dodávají tělu energii. Obsahuje také vlákninu, která podporuje trávení.
Kombinace kuřecího masa a rýže vám tak dodá všechny důležité živiny, které vaše tělo potřebuje. Navíc si můžete recept upravit podle svých představ a chuti. Přidejte zeleninu, jako je brokolice, mrkev nebo hrášek, a získáte tak další vitamíny a minerály. Pro zvýraznění chuti můžete použít bylinky, jako je tymián, rozmarýn nebo oregano.
Důležité je vybírat kvalitní suroviny. Sáhněte po čerstvém kuřecím mase a rýži natural, která si zachovává více živin. Nebojte se experimentovat a dopřát si tak chutné a zároveň zdravé jídlo.
Kuřecí maso s rýží, to je symfonie chutí, kde se jemnost kuřecího snoubí s lahodnou texturou rýže. Správně zvolená koření pak tuto harmonii pozvednou na mistrovské dílo.
Bořivoj Novotný
Varianty receptu
Kuřecí maso s rýží je jako stvořené pro kulinární experimenty! Místo klasické bílé rýže zkuste jasmínovou pro exotickou vůni nebo natural pro více vlákniny. Kuřecí maso můžete před tepelnou úpravou marinovat v jogurtu s kari kořením, medem a sójovou omáčkou pro asijskou variaci. Milovníci pikantních chutí ocení kombinaci kuřecího masa s rýží basmati, cizrnou a voňavým indickým kořením garam masala. Pro svěží variantu přidejte do rýže hrst nasekané petrželky, máty a šťávu z citronu. Zeleninu do pokrmu můžete libovolně obměňovat – brokolice, hrášek, kukuřice, cuketa, paprika, fantazii se meze nekladou! Kuřecí maso s rýží můžete také zapéct v troubě se sýrem a smetanou pro sytější a krémovější verzi. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, kuřecí maso s rýží vás nikdy nezklame!
Servírování a přílohy
Kuřecí maso s rýží je samo o sobě jednoduchým pokrmem, ale s pár triky ho proměníte v gurmánský zážitek. Podávejte ho na nahřátých talířích, aby vám rychle nevystydlo. Nebojte se experimentovat s bylinkami. Čerstvá petrželka, pažitka nebo koriandr dodají pokrmu svěžest a aroma. Místo klasické bílé rýže zkuste jasmínovou, basmati nebo natural. Pro barevnější variaci přidejte do rýže během vaření hrst mraženého hrášku nebo kukuřice.
Vlastnost | Kuřecí maso s rýží |
---|---|
Obtížnost | Nízká |
Doba přípravy | 30 minut |
Skvěle se k tomuto jídlu hodí lehčí omáčky. Zkuste jogurtový dip s česnekem a bylinkami, pikantní rajčatovou salsu nebo osvěžující okurkový salát s koprem. Nezapomeňte ani na zeleninu. Dušená brokolice, květák nebo zelené fazolky jsou ideální volbou. Pro milovníky sytějších chutí se hodí grilovaná cuketa nebo paprika.
Ať už zvolíte jakoukoli variantu, kuřecí maso s rýží vás nikdy nezklame. Je to rychlý, snadný a chutný pokrm, který si zamiluje celá rodina.
Uskladnění zbytků
Kuřecí maso s rýží je skvělé jídlo, které chutná teplé i studené. Pokud vám zbyde, nemusíte ho hned dojídat. Správně uložené vám v lednici vydrží v pohodě 3–4 dny. Zbytky nechte úplně vychladnout a pak je přendejte do uzavíratelné nádoby. Ideální je skleněná nebo plastová, která je určená na uchovávání potravin. Důležité je, aby byla nádoba čistá a suchá. Tak zabráníte množení bakterií a zbytečnému kažení jídla. V lednici skladujte kuřecí maso s rýží v dolní části, kde je nejchladněji.
Nezapomeňte, že čím déle jídlo skladujete, tím více se snižuje jeho kvalita a bezpečnost. Před konzumací vždy zkontrolujte, zda kuřecí maso s rýží nezměnilo barvu, konzistenci nebo vůni. Pokud si všimnete jakýchkoli známek kažení, raději ho vyhoďte.
Publikováno: 02. 09. 2024
Kategorie: kuchyně