Tajemství dokonalé chuti: Domácí majonéza jako od Francouzů

Mayové

Historie majonézy

Původ majonézy, této oblíbené studené omáčky, je opředený tajemstvím a spory. Jedna z legend nás zavádí do roku 1756, do kuchyně francouzského vévody Richelieu v Mahónu na Menorce. Po vítězné bitvě nad Brity se kuchař ocitl bez smetany na omáčku a improvizací s olejem, vejci a kořením stvořil lahodnou emulzi, která vévodu natolik uchvátila, že ji pojmenoval po místě svého triumfu – „mahonnaise“.

Jiná teorie poukazuje na to, že majonéza existovala ve Francii již dříve a název „mahonnaise“ je pouze zkomoleninou slova „bayonnaise“, odkazující na město Bayonne, proslulé svými vejci a olejem.

Ať už je pravda jakákoli, majonéza si rychle získala oblibu ve Francii i ve zbytku světa. Z původně jednoduché směsi se postupem času vyvinula do mnoha variant s rozličnými přísadami, jako je hořčice, citronová šťáva, bylinky či koření.

Tradiční receptura

Naše babičky by o tom mohly vyprávět. Dříve se všechno dělalo poctivě, s láskou a z kvalitních surovin. Žádné náhražky, žádná chemie. Máslo bylo máslo, vejce od slepic z dvorku a mouka se mlela v místním mlýně. A přesně takovou recepturu ctíme i my. Používáme jen ty nejlepší ingredience od lokálních farmářů a dodavatelů. Naše mléko je vždy čerstvé, ovoce zralé a voňavé a maso pochází z ekologických chovů. Věříme, že jen tak můžeme zaručit tu nejlepší chuť a kvalitu našich výrobků. A i když se svět žene kupředu a moderní technologie nám usnadňují život, my se držíme tradičních postupů. Pečivo zaděláváme ručně, pomalu a s trpělivostí. Necháme mu čas na kynutí a pečeme ho s láskou v peci na dřevo. Protože věříme, že tradice a poctivost jsou to nejcennější, co vám můžeme nabídnout.

Variace majonézy

Majonéza, tato krémová pochoutka, se neomezuje pouze na svou klasickou podobu. Existuje nepřeberné množství variací, které uspokojí chuťové pohárky každého gurmána.

Milovníci bylinek si zamilují majonézu s pažitkou, koprem či petrželkou, která dodá svěžest salátům i sendvičům. Pikantnější varianty zahrnují majonézu s chilli, křenem nebo hořčicí, ideální pro milovníky ostrých chutí. Pro ty, kteří preferují jemnější tóny, je skvělou volbou majonéza s avokádem, která zjemní chuť a dodá krémovou texturu.

Zajímavou alternativou je také majonéza s příchutí uzeného lososa, která se hodí k rybám a mořským plodům. Pro milovníky exotiky je tu majonéza s kari kořením, která dodá pokrmům orientální nádech.

Ať už zvolíte jakoukoli variantu, nezapomeňte, že majonéza je skvělým doplňkem mnoha pokrmů a fantazii se meze nekladou.

Tipy pro přípravu

Před samotnou akcí je dobré si promyslet pár věcí. Ujistěte se, že máte dostatek času na přípravu. Není nic horšího než stresovat na poslední chvíli. Sepište si seznam úkolů a postupně je odškrtávejte. Pomůže vám to udržet si přehled a nic nezapomenout. Nebojte se požádat o pomoc rodinu a přátele. Společná práce je zábavnější a ušetří vám čas i energii.

Využití v kuchyni

V kuchyni najde uplatnění jak nať, tak cibule. Nať se používá čerstvá, nasekaná nadrobno do pomazánek, polévek, omáček a salátů. Výrazně dochutí slané koláče, slané záviny a další pokrmy. Cibule se konzumuje syrová, vařená i smažená. Skvěle se hodí k masu, do polévek, omáček a zeleninových směsí. Oblíbená je i nakládaná cibule, která je skvělým doplňkem k různým druhům pečeného masa.