Quinoa vaření: Nadýchaná dokonalost! Tipy a triky pro vaření s quinoou.

Quinoa Vaření

Výběr správné quinoy

Když si vybíráte quinou na vaření, máte v podstatě tři možnosti - bílou, červenou nebo černou. Každá má něco do sebe. Bílá, které se občas říká královská, je taková jemnější a když ji uvaříte, je krásně nadýchaná. Červená zase drží tvar i po uvaření, takže se skvěle hodí třeba do salátů. No a černá, ta má takovou zajímavější, zemitější chuť s nádechem sladkosti - tu můžete použít jak do slaných, tak do sladkých jídel.

Než se pustíte do vaření, mrkněte na datum spotřeby a jestli není quinoa někde navlhlá. A ještě jedna věc - než ji hodíte do hrnce, propláchněte ji pořádně pod tekoucí vodou. Zbavíte se tím takových těch hořkých látek na povrchu, kterým se říká saponiny, a quinoa bude mnohem chutnější.

Důkladné propláchnutí

Quinoa je skvělá věc, ale je potřeba s ní umět pracovat. Než se do ní pustíte, musíte ji pořádně propláchnout pod tekoucí vodou. Není to jen tak pro nic za nic - na povrchu má totiž saponiny, které by vám mohly pěkně zamotat břicho nebo způsobit nepříjemnou hořkost v puse. Tyhle látky sice quinoe pomáhají chránit se před škůdci v přírodě, ale nám lidem moc nesvědčí. Proto je fakt důležité je smýt. Prostě ji dejte do cedníku a pořádně propláchněte studenou vodou. Klidně to udělejte i několikrát, dokud nebude voda úplně čistá. Je to sice trochu práce navíc, ale věřte mi, že se to vyplatí. Pak si totiž můžete vychutnat super zdravé jídlo bez jakýchkoliv nepříjemných překvapení. A to za to malé zdržení určitě stojí, ne?

Vlastnost Quinoa vaření Vaření rýže
Poměr voda : surovina 2 : 1 2 : 1
Doba vaření 15-20 minut 15-20 minut (závisí na druhu)
Obsah bílkovin Vysoký Nižší

Správný poměr vody

Chcete uvařit perfektní quinou? Je to vlastně docela snadné! Nejdůležitější je trefit správné množství vody - klasicky se bere dvojnásobek vody než quinoy. Ale mezi námi, lepší je to s trošku menším množstvím, třeba když na hrnek quinoy dáte jen 1 a ¾ hrnku vody. Nejdřív quinou pořádně propláchněte, ať není hořká. Pak ji dejte do hrnce s vodou, přiklopte pokličkou a vařte na mírném plameni asi 15-20 minut, dokud quinoa nezměkne a nevpije všechnu vodu. A tady je malý fígl - když je quinoa hotová, nechte ji ještě 5 minut pod pokličkou dojít. Uvidíte, jak krásně zkřehne a získá tu správnou, nadýchanou konzistenci. Takhle připravená quinoa bude prostě dokonalá!

Vaření na mírném ohni

Jak správně uvařit quinou? Je to vlastně docela jednoduché! Klíčem je pomalé vaření na mírném plameni, díky kterému bude quinoa příjemně nadýchaná a přitom si zachová správný kousek. Když ji vaříte prudce, může být tuhá a nepříjemná. Nejdřív ji pořádně propláchněte pod tekoucí vodou - zbavíte se tak hořké chuti. Pak na jeden hrnek quinoy nalijte dva hrnky vody a přiveďte k varu. Jakmile voda začne bublat, stáhněte plamen na minimum, přiklopte pokličkou a nechte zvolna probublávat asi 15-20 minut, dokud quinoa nevpije všechnu vodu a nezměkne. Během vaření do hrnce nekukejte - pára musí unikat pomaloučku, aby se quinoa uvařila rovnoměrně. Po dovaření ji nechte ještě 5 minut odpočinout pod pokličkou. Nakonec ji zlehka prokypřete vidličkou a můžete servírovat. Takhle připravená quinoa má báječnou oříškovou chuť a je plná bílkovin, vlákniny a minerálů.

Doba vaření a test

Jak si poradit s quinoou? Je to vlastně docela snadné, i když každý druh může potřebovat trošku jiný čas. Většinou ji máte hotovou za čtvrt až dvacet minut. Nejdřív ji ale nezapomeňte pořádně propláchnout - zbavíte se tak té nepříjemné hořké chuti. Do hrnce dejte jeden hrnek quinoy a dva hrnky vody, přiveďte k varu a pak stáhněte plamen. Pod pokličkou nechte vařit, dokud quinoa nevpije všechnu vodu.

Poznáte, že je hotová, když zrnka zprůhlední a změknou. Pro jistotu můžete jedno zmáčknout - mělo by se vám mezi prsty lehce rozpadnout. Správně uvařená quinoa je načechraná a krásně voní po oříšcích. Kdyby vám připadala ještě tvrdá, přilijte trochu vody a vařte ji o pár minut déle. A když se vám náhodou rozvaří? Příště ji prostě vařte o něco kratší dobu.

Quinoa, tato nenápadná semínka, skrývají v sobě poklad chuti a zdraví. Stačí je jen správně uvařit, aby se rozvinula jejich jemná oříšková chuť a nadýchaná textura.

Vavřinec Král

Dochucení dle chuti

Quinoa má neutrální chuť, díky čemuž se z ní dá vykouzlit spousta chutných pokrmů. Můžete ji dochutit prakticky čímkoliv, co vás napadne. Skvěle se k ní hodí čerstvé bylinky - petrželka dodá svěžest, koriandr exotiku a bazalka středomořský nádech. Pokud máte rádi výraznější chutě, přidejte trochu kurkumy, římského kmínu nebo uzené papriky. Milovníci pálivého jídla určitě ocení špetku chilli. Česnek, ať už čerstvý nebo sušený, dokáže quinou také skvěle ozvláštnit. Pro jemnější variantu stačí zakápnout citronem, který jí dodá příjemnou svěžest. Samozřejmě nesmí chybět sůl a pepř - a když použijete různé druhy pepře, bude chuť ještě zajímavější.

Všestranné využití quinoy

Quinoa patří mezi oblíbené suroviny moderní kuchyně a není divu - je neskutečně všestranná. Před samotným vařením ji nezapomeňte pořádně propláchnout studenou vodou, aby zmizela přirozená hořkost. Na přípravu quinoy není potřeba žádná věda - stačí ji zalít dvojnásobným množstvím vody a nechat probublávat čtvrt hodinky. Správně uvařená quinoa je krásně načechraná a voní po oříšcích.

Quinoa perfektně doplní jakékoliv masové či zeleninové jídlo jako příloha. Skvěle oživí saláty, dodá polévkám na syté chuti nebo z ní můžete vytvořit báječný hlavní pokrm. A co takhle vyzkoušet quinou na sladko? Hodí se do ranní kaše, dodá šťavnatost muffinům a překvapivě dobře funguje i v dezertech. S trochou kreativity proměníte quinou v chutná jídla, která si zamiluje celá rodina.

Tipy pro skladování

Quinoa je skvělá superpotravina, kterou ale musíte správně skladovat, aby si zachovala všechny své cenné vlastnosti. Když ji necháte nevhodně uloženou, může začít žluknout, ztratit svoji charakteristickou oříškovou chuť a přijít o důležité živiny. Proto je důležité sypkou quinou vždycky uchovávat ve vzduchotěsné dóze někde v temnu a chladu - tak vám klidně vydrží půl roku. Pokud už máte quinou uvařenou, dejte ji do krabičky a do lednice, kde zůstane čerstvá asi 5 dní. Chcete-li si ji nechat na později, můžete ji také zmrazit. I když je quinoa docela trvanlivá, raději ji snězte co nejdřív a vždy kontrolujte datum spotřeby na obalu.

Quinoa v české kuchyni

Quinoa je skvělá surovina, kterou si zamilujete na první ochutnání. Tohle superzrno z And se už zabydlelo i v našich domácnostech, a to hlavně díky snadnému vaření a všestrannému využití. Stačí ji pořádně propláchnout pod tekoucí vodou, pak dát do hrnce v poměru jeden díl quinoy na dva díly tekutiny a vařit čtvrt hodiny. Poznáte, že je hotová, když zprůhlední a změkne. Její lehce oříšková chuť se hodí prakticky ke všemu - do salátů, polévek nebo třeba jako příloha k masu. Navíc je plná vitamínů a minerálů, neobsahuje lepek a zasytí vás na dlouho. Ať už ji připravíte jakkoliv, dodá vašemu jídlu nový rozměr a spoustu výživových benefitů.

Publikováno: 20. 02. 2025

Kategorie: jídlo