Quesadilla: Mexická chuťovka, která vás dostane!

Quesadilla

Co je quesadilla?

Quesadilla je mexické jídlo, které se skládá z tortilly a náplně, která se obvykle zahřívá na pánvi nebo grilu. Tortilla je tenký, plochý chléb vyrobený z kukuřičné nebo pšeničné mouky. Náplň quesadilly se může lišit, ale obvykle obsahuje sýr, maso, fazole a zeleninu. Mezi oblíbené druhy sýrů používaných v quesadillách patří cheddar, Monterey Jack a Oaxaca. Mezi běžné druhy masa patří kuřecí, hovězí a vepřové maso. Fazole se obvykle používají černé nebo pinto. A zelenina může zahrnovat cibuli, papriky, rajčata a avokádo.

Quesadilla se obvykle podává horká, buď samotná, nebo s různými omáčkami, jako je salsa, guacamole nebo zakysaná smetana. Je to oblíbené pouliční jídlo v Mexiku a dalších latinskoamerických zemích a v posledních letech si získalo popularitu i v jiných částech světa. Quesadilly se dají snadno připravit a jsou relativně levné, takže jsou skvělou volbou pro rychlé a snadné jídlo.

Původ a historie

Quesadilla, tenhle lákavý pokrm s křupavou tortillou a rozteklým sýrem, má kořeny sahající hluboko do minulosti Mexika. Historie quesadilly je úzce spjata s kulturou a tradicemi této země, kde jídlo hraje klíčovou roli v každodenním životě.

Srovnání Quesadilly s jinými pokrmy
Vlastnost Quesadilla Taco Burrito
Typ těsta Tortilla Tortilla Tortilla
Plněná Ano Ano Ano
Typické složení náplně Sýr, maso, zelenina Maso, zelenina, salsa Rýže, fazole, maso, zelenina
Způsob konzumace V ruce V ruce V ruce

Ačkoliv přesný původ quesadilly zůstává zahalen tajemstvím, historici se domnívají, že první verze tohoto pokrmu se objevily již v předkolumbovské éře. Tehdejší obyvatelé Mexika, Aztékové a Mayové, běžně konzumovali kukuřičné placky, které sloužily jako základ mnoha jídel. Tyto placky, dnes známé jako tortilly, se plnily různými ingrediencemi, jako byly fazole, dýně nebo maso.

Věřilo se, že quesadilla, jak ji známe dnes, se vyvinula v centrálním Mexiku během koloniální éry. Španělská kuchyně přinesla do Mexika nové suroviny, včetně sýra, který se stal nedílnou součástí quesadilly. Slovo "quesadilla" samotné pochází ze španělského slova "queso", což znamená sýr.

Po staletí byla quesadilla považována za jídlo chudých, dostupné a syté. Postupem času se však stala oblíbenou pochoutkou napříč společenskými vrstvami. Dnes je quesadilla nedílnou součástí mexické kuchyně a těší se velké popularitě po celém světě.

Typické suroviny

Quesadilla, pochoutka pocházející z Mexika, si získala srdce (a žaludky) lidí po celém světě. Co dělá toto jídlo tak neodolatelným? Kromě jednoduché přípravy je to bezesporu i pestrost a dostupnost surovin. Základem je tortilla, tenká placka z kukuřičné nebo pšeničné mouky. Ta se pak plní rozmanitými ingrediencemi a zlehka se opéká na pánvi dozlatova.

A co se týče náplně, fantazii se meze nekladou! Typické suroviny pro quesadillu zahrnují především sýr, který se rozteče a krásně propojí všechny chutě. Oblíbený je čedar, mozzarella nebo mexická směs sýrů. Dále nesmí chybět fazole, ať už černé nebo červené, které dodají jídlu sytost a vlákninu. Maso je další skvělou volbou - kuřecí, vepřové nebo hovězí, osmahnuté na cibulce s kořením, dodá quesadille další rozměr chuti.

Různé druhy quesadilly

Quesadilla, tohle mexické jídlo, nabízí nekonečné možnosti variací. Klasikou je samozřejmě quesadilla s kuřecím masem a sýrem čedar. Kuřecí maso se dá ale snadno nahradit vepřovým, hovězím, nebo třeba i kachnou. Pro vegetariány je tu pak varianta se zeleninou, kde se fantazii meze nekladou - paprika, cibule, kukuřice, žampiony, cuketa, špenát, co hrdlo ráčí. A co teprve sýr! Místo čedaru můžete zkusit mozzarellu, nivu, hermelín, nebo třeba kombinaci více druhů.

A to zdaleka není vše! Skvěle chutná quesadilla s fazolemi, guacamole, salsou, zakysanou smetanou, nebo třeba s jalapeňos pro ty, co mají rádi ostřejší jídla. Ať už máte rádi maso, zeleninu, nebo třeba sýr, quesadilla je jídlo, které si snadno přizpůsobíte své chuti.

Vegetariánské variace

Quesadilla, ten mexický poklad z tortilly, se nemusí bát ani vegetariánských chutí. Naopak! Nabízí se nepřeberné množství variací, které uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Zapomeňte na nudné sýrové placky a vrhněte se do světa plného barev a chutí.

Základem je samozřejmě tortilla, kukuřičná nebo pšeničná, a pak už se meze nekladou. Místo masa použijte fazole, cizrnu nebo čočku, které dodají quesadille pořádnou dávku bílkovin. Pro lahodnou chuť přidejte grilovanou zeleninu, jako jsou papriky, cuketa, lilek nebo kukuřice. Experimentujte s houbami, špenátem, rajčaty a cibulí. Nebojte se ani exotických chutí avokáda, manga nebo ananasu.

A co teprve sýr! Klasikou je čedar, mozzarella nebo gouda, ale vyzkoušejte i kozí sýr, nivu nebo hermelín. Pro pikantnější chuť přidejte chilli papričky jalapeňo nebo chipotle. A nesmíme zapomenout na bylinky a koření! Koriandr, petrželka, oregano, římský kmín a chilli dodají quesadille tu správnou mexickou šťávu.

Vegetariánské quesadilly jsou skvělým rychlým obědem, večeří nebo svačinou. Můžete si je dát doma, v práci nebo na pikniku. Jsou chutné teplé i studené a zaručeně si je zamilujete!

Tipy pro přípravu

Než se pustíte do samotné přípravy quesadilly, pár tipů vám přijde vhod. Pro dokonale křupavou tortillu ji z obou stran opečte na sucho na pánvi. Teplota je klíčová – tortilla by se měla opékat rychle a rovnoměrně, aby neztuhla. Pokud jde o náplň, fantazii se meze nekladou. Klasikou je kombinace sýra, fazolí a masa, ale experimentovat můžete s čímkoli, co vám chutná. Zelenina, různé druhy sýrů, tofu, špenát – možnosti jsou nekonečné. Nebojte se přidat špetku exotiky v podobě koření jako je římský kmín, chilli nebo koriandr. Pro šťavnatější quesadillu přidejte do náplně salsu, guacamole nebo zakysanou smetanu. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, nezapomeňte quesadillu podávat ihned po upečení, dokud je tortilla křupavá a sýr roztavený. Dobrou chuť!

Servírování a přílohy

Quesadilla je skvěle variabilní jídlo, které se dá servírovat na mnoho způsobů. Klasikou je podávání horké, přímo z pánve, kdy je sýr uvnitř krásně roztavený a tortilla křupavá. Pro efektnější servírování můžete quesadillu rozkrojit na trojúhelníčky, podobně jako pizzu.

A co k quesadille? Fantazii se meze nekladou! Skvěle se hodí různé druhy sals, guacamole, zakysaná smetana nebo třeba pico de gallo, což je směs nakrájených rajčat, cibule, koriandru a limetkové šťávy. Milovníci pálivého si můžou pochutnat na quesadillle s jalapeňos nebo jinými chilli papričkami.

Pokud chcete quesadillu podávat jako hlavní chod, skvěle se k ní hodí salát z čerstvé zeleniny, například ledový salát, rajčata, okurka a paprika. Můžete přidat i fazole, kukuřici nebo quinou pro sytější jídlo.

Quesadilla je zkrátka jídlo, které si můžete přizpůsobit své chuti a fantazii. Experimentujte s různými náplněmi, přílohami a omáčkami a užijte si tuhle mexickou pochoutku naplno!

Oblíbenost v Mexiku a USA

Quesadilla, tenhle pokrm s krásně znějícím jménem, si získal srdce (a žaludky!) lidí po celém světě, ale v Mexiku a USA má skutečně výjimečné postavení. V Mexiku, odkud quesadilla pochází, je to stálice pouličního jídla i domácí kuchyně. Najdete ji na každém rohu, od stánků s tacos až po jídelní lístky v restauracích. Mexičané si ji vychutnávají s nejrůznějšími náplněmi, od jednoduché kombinace sýra a tortilly až po sofistikovanější verze s masem, zeleninou a pikantními omáčkami. V USA se quesadilla stala oblíbeným pokrmem už v 70. letech a její popularita od té doby jen roste. Američané si oblíbili její jednoduchost a variabilitu – quesadillu si můžete dát k obědu, večeři, ale i jako rychlou svačinu. Ať už si ji vychutnáte v restauraci, nebo si ji připravíte doma, quesadilla je zkrátka sázka na jistotu, která vás nikdy nezklame.

Quesadilla, to je symfonie chutí, kde se snoubí křupavá tortila s roztaveným sýrem a dalšími dobrotami, které potěší vaše chuťové pohárky.

Zdeněk Kropáček

Zajímavosti o quesadille

Quesadilla je jednoduché, ale chutné jídlo, které má kořeny v Mexiku. Víte, že slovo "quesadilla" pochází ze španělského slova "queso", což znamená sýr? Původně se quesadilly připravovaly jen se sýrem vloženým mezi dvě tortilly a opečeným na pánvi. Dnes existuje nepřeberné množství variací s masem, zeleninou, fazolemi a různými druhy sýrů. Oblíbenou variantou je quesadilla s kuřecím masem a guacamole, která je pikantní a osvěžující zároveň. Vegetariáni si mohou pochutnat na quesadille plněné grilovanou zeleninou, houbami a sýrem feta. Zajímavostí je, že v Mexiku se quesadilla často podává s pikantní omáčkou salsa a zakysanou smetanou. V některých oblastech Mexika se quesadilla dokonce používá jako příloha k polévkám a dušeným pokrmům. Ať už si quesadillu vychutnáte s masem, zeleninou nebo jen se sýrem, jedno je jisté - toto jednoduché jídlo vás zasytí a potěší vaše chuťové pohárky.

Publikováno: 03. 08. 2024

Kategorie: kuchyně

Autor: Adéla Kopecká

Tagy: quesadilla | jídlo