Obrácené řízky: Když se klasika setká s kreativitou v kuchyni

Obrácené Řízky

Vítáme vás u článku zaměřeného na jedno z nejoblíbenějších jídel v České republice - obrácené řízky. Tento tradiční pokrm se skládá ze smažených řízků, které jsou následně plněny oblíbenou nádivkou a opětovně opečeny. Známý pro svůj hojný obsah bílkovin a energie, je to ideální jídlo pro ty, kteří hledají bohatou a chutnou večeři. Pokud se také rádi pochutnáváte na této pochoutce, určitě si čtěte dál!

Historie a původ obrácených řízků

Obrácené řízky jsou oblíbeným pokrmem v mnoha zemích a jejich původ sahá až do 19. století. Historie tohoto jídla se pojí především s evropskou kuchyní, konkrétně s německou gastronomií, kde si rychle získaly popularitu. Původně se jednalo o smažené plátky masa, obvykle vepřového či telecího, doplněné nádivkou ze slaniny a cibule. Postupem času byly recepty upravovány a modifikovány podle místních tradic a preferencí.

Název "obrácené řízky" pochází ze specifického způsobu jejich přípravy. Plátky masa jsou nejprve vyklepané, potom posypány strouhankou a opatrně položeny na pánvičku s rozpuštěným máslem nebo olejem, kde se smaží z jedné strany. Potom jsou obráceny na druhou stranu a na omáčce spolu s nádivkou se smažením dokončují.

Dnes se obrácené řízky podávají s různými doplňky - typicky bramborami či knedlíky, ale i jako součást sendvičů nebo salátů. Jejich chuť a krupavost zaručují, že budou oblíbené mezi milovníky jednoduchých, ale chutných jídel.

Ingredience potřebné k přípravě

Pokud se chystáte připravit domácí obrácené řízky, budete potřebovat následující ingredience:

- 4 kuřecí řízky

- 4 plátky šunky

- 4 plátky sýru (např. eidam nebo gouda)

- 2 vejce

- strouhanka (cca 100 g)

- mouka (cca 50 g)

- sůl a pepř podle chuti

- olej na smažení

Začněte tím, že naklepeme každý řízek do tloušťky zhruba jednoho centimetru. Poté na každý řízek položíme plátek šunky a na ni plátek sýru. Nyní můžeme řízky složit a upevnit je párátky.

V další fázi si připravte tři misky - v jedné rozšlehejte dvě vejce, v druhé dejte strouhanku a ve třetí mouku. Přidejte do strouhanky trochu soli a pepře pro lepší chuť.

Každý řízek nejdřív obalte v mouce, potom je ponořte do rozšlehaných vajec a nakonec ho celé obalte v hladké strouhance.

Nakonec si připravte hlubokou pánev či hrnec s olejem (asi půl cm), který rozehřejte na střední teplotu. Poté vložte řízky s nádivkou do oleje a smažte je do zlatova z obou stran.

Hotové řízky můžete podávat hned po uvaření, nebo je nechat vychladnout a uložit do chladničky na později. Dobrou chuť!

Postup přípravy obrácených řízků

Postup přípravy obrácených řízků je poměrně jednoduchý. Pro začátek si připravíme řízky ze vepřového nebo kuřecího masa, které naklepeme do požadované tloušťky a osolíme. Poté připravíme nádivku z cibule, uzeniny a klobásy, kterou osmahneme na pánvi a necháme vychladnout. Mejdan potom rozložíme na řízky a dobře je zamotáme do tzv. balíčků. Tyto balíčky potom obalujeme v mouce, vejci a strouhance. V horkém oleji smažíme na obou stranách do zlatova a hotové obrácené řízky servírujeme např. s bramborami nebo rýži.

Varianty nádivky pro obrácené řízky

Obrácené řízky jsou oblíbeným jídlem, které se často podává s nádivkou. Výběr správné nádivky může výrazně ovlivnit chuť a celkový dojem z jídla. Mezi nejoblíbenější varianty nádivky patří například šunková, cibulová, houbová nebo papriková nádivka. Pro milovníky sladkokyselých kombinací se hodí připravit třeba brusinkovou či meruňkovou nádivku. Pro ty, kteří preferují vegetariánskou stravu, pak existují varianty s přidáním různých druhů zeleniny, jako je například cuketa nebo mrkev. Důležité je však dbát na to, aby se nádivka dobře hodila ke konkrétnímu typu řízek a aby byla kvalitně připravena, aby již samotný pokrm udělal vašim chuťovým pohárkům radost.

Tipy a triky pro dokonalé obrácené řízky

Pokud chcete dosáhnout skutečně dokonalých a křupavých obrácených řízků, může být užitečné dodržovat následující tipy a triky. Za prvé je důležité zvolit si kvalitní maso - nejlépe telecí, krůtí nebo vepřové řezivo s menší mírou tuku. Maso je potřeba nakrájet na plátky o tloušťce přibližně 1-2 cm a poté jemně naklepáním rozetřít do požadované velikosti a obdélníkového tvaru.

Dalším klíčovým krokem je správná úprava nádivky. Ta by měla být sestavena z kvalitních ingrediencí, jako jsou třeba šunka, sýr nebo houby, doplněna bylinkami podle vašeho gusta. Nádivku pak rovnoměrně rozložte na každý plát masa a pečlivě zabalte do rolády.

Při smažení se vyplatí použít klasickou smetanovou strouhu namočenou v mléce namísto mouky či strouhanky. Po vsypání smetanové strouhy se řízky musí opatrně pozvednout tak, aby se nadbytečná strouha zbavila až před vložením do horkého oleje na pánvi.

Posledním, avšak ne méně důležitým krokem, je správná teplota oleje. Ten by měl být rozehřát tak, aby se řízky pekly při střední až vysoké teplotě a zároveň nebyly po dlouhé době smažení suché či tvrdé. Pokud budete dodržovat tyto rady, můžete si být jisti tím, že si dokonale vychutnáte oblíbený pokrm - obrácené řízky.

Podávání a doporučené přílohy k obráceným řízkům

Podávání obrácených řízků je velmi důležité, aby si hosté mohli vychutnat plnou chuť tohoto klasického jídla. Doporučuji podávat je s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší a hranolky jsou také skvělou volbou. Kromě toho jsou také vhodné různé přílohy jako zelenina na salátu nebo nakládaná zelenina. Pro milovníky omáček bych doporučil podat ke řízkům smetanovou, česnekovou nebo houbovou omáčku. Pokud pořizujete tuto dobrotu pro hosty, můžete být stvrzeni tím, že nabídnete i chléb na oblohu a krokety jako lahodnou přílohu.

Oblíbené recepty na obrácené řízky

Oblíbené recepty na obrácené řízky jsou mnohostranné a záleží na tom, jaký typ nádivky člověk preferuje. V Česku jsou nejpopulárnějšími nádivkami slanina, sýr a šunka. Nejčastěji se používají kuřecí nebo vepřové řízky plněné těmito surovinami. Pro ty, kteří chtějí experimentovat s netradičními chutěmi, jsou oblíbené také nádivky jako tatarská omáčka, zelenina nebo ostružiny. Přestože pro přípravu obrácených řízků není nutné být mistr kuchařem, důležité je dodržet správnou teplotu oleje a také správný poměr smetany, vejce a mouky při přípravě těsta na řízky.

Závěrem lze konstatovat, že obrácené řízky jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Kombinace křupavého obalu a šťavnaté nádivky láká na první pohled a skutečný okamžik slasti nastane po prvním kousnutí. Pokud tedy máte chuť na dobrý oběd či večeři, neváhejte si tento lahodný pokrm připravit i doma.