Nadýchaná a šťavnatá: Borůvková bublanina, která vám vyrazí dech!
Co je borůvková bublanina
Borůvková bublanina je klasický český dezert, který v sobě spojuje nadýchané těsto a sladké, šťavnaté borůvky. Její krása spočívá v jednoduchosti - i s minimem zkušeností v kuchyni zvládnete upéct lahodnou buchtu, která potěší celou rodinu. Tajemství tkví v použití kvalitních surovin, jako jsou čerstvé borůvky, máslo a vejce. Existuje mnoho variant receptu, od klasiky s drobenkou až po varianty s tvarohem, pudinkem nebo ořechy. Borůvková bublanina chutná skvěle teplá i studená, ideálně s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny. Její vůně evokuje vzpomínky na letní dny strávené na zahradě a babiččinu kuchyni. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, borůvková bublanina vám zaručeně zlepší náladu a uspokojí vaše chuťové pohárky.
Ingredience na těsto
Na nadýchané a vláčné těsto, které krásně nasaje šťávu z borůvek, budete potřebovat: 250 g hladké mouky (pro ještě nadýchanější konzistenci můžete část nahradit polohrubou moukou), 150 g krupicového cukru (sladkost těsta můžete upravit podle chuti, ale pamatujte, že borůvky samy o sobě kyselejší), 125 ml slunečnicového oleje (pro jemnější chuť zvolte řepkový olej), 3 vejce (pokojové teploty, aby se lépe spojily s ostatními ingrediencemi), 250 ml mléka (opět pokojové teploty), 1 prášek do pečiva (ujistěte se, že je čerstvý, aby těsto krásně nakynulo), špetku soli (pro zvýraznění chuti).
Příprava těsta
Na přípravu těsta na borůvkovou bublaninu budete potřebovat větší mísu. Do ní dejte změklé máslo a cukr. Tyto dvě ingredience nejprve důkladně utřete, ideálně ručním šlehačem, dokud směs nezesvětlá a nezíská nadýchanou konzistenci. Poté do směsi postupně zašlehejte vejce. Pro dosažení nejlepší textury těsta je vhodné přidávat vejce po jednom a vždy důkladně zašlehat, než přidáte další.
V jiné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva. Tuto sypkou směs pak po částech prosejte do mísy s utřeným máslem a vejci. Prosejeme proto, aby v těstě nebyly hrudky a bylo krásně nadýchané. Vše opatrně promíchejte vařečkou nebo špachtlí, dokud se všechny ingredience spojí a nevytvoří hladké těsto. Nepřemíchávejte příliš dlouho, mohlo by se stát, že bublanina bude tuhá.
Na závěr do těsta lehce vmíchejte oprané a osušené borůvky. Pokud chcete, aby borůvky po upečení zůstaly spíše na povrchu, můžete je před vmícháním do těsta obalit v troše hladké mouky.
Borůvky: výběr a příprava
Borůvky na bublaninu vybírejte pečlivě. Nejlepší jsou ty lesní, jsou nejchutnější a nejvoňavější. Pokud nemáte k dispozici lesní borůvky, poslouží i ty z obchodu, ale dbejte na to, aby byly čerstvé a pevné. Borůvky před použitím důkladně properte a nechte okapat. Není nutné je sušit dosucha, trocha vody na nich nevadí. Naopak, dodá bublanině na vláčnosti. Pokud chcete, aby borůvky v těstě neklesly ke dnu, můžete je před přidáním do těsta obalit v troše hladké mouky. Tím se zabrání jejich propadnutí a borůvky se v bublanině krásně rozprostřou.
Borůvková bublanina, to je symfonie chutí, kde sladkost těsta ladí s kyselostí borůvek a křupavá drobenka dodává na texturu.
Božena Vacková
Pečení bublaniny
Pečení bublaniny, obzvlášť té borůvkové, je v české kuchyni taková malá srdcovka. Vzpomínka na dětství, na babičky a jejich voňavé kuchyně. A přitom je to tak jednoduché! Stačí smíchat pár základních surovin a za chvíli se vám troubou line omamná vůně. Recept na borůvkovou bublaninu se dědí z generace na generaci, každá rodina má ten svůj osvědčený. Základem je nadýchané těsto, které se krásně propeče a zároveň zůstane vláčné. Do něj se pak vmíchají borůvky, ideálně čerstvé, ale poslouží i ty mražené. Aby byla bublanina krásně šťavnatá, je dobré borůvky před přidáním do těsta obalit v troše hladké mouky. Peče se v předem vyhřáté troubě dozlatova, a jakmile je hotová, stačí ji jen pocukrovat a podávat. Nejlépe ještě teplou, s vanilkovým tvarohem nebo šlehačkou.
Vlastnost | Borůvková bublanina |
---|---|
Typ jídla | Moučník |
Hlavní ingredience | Borůvky, mouka, vejce, cukr, mléko |
Obtížnost přípravy | Střední |
Doba přípravy | 60 minut |
Tipy pro dokonalou chuť
Pro dosažení té nejlepší chuti vaší borůvkové bublaniny existuje několik tipů a triků. Použití kvalitních surovin je základ. Vybírejte zralé a sladké borůvky, ať už čerstvé nebo mražené. Pokud použijete mražené borůvky, nechte je před přidáním do těsta zcela rozmrazit a scedit přebytečnou vodu. Máslo by mělo být změklé na pokojovou teplotu, aby se dobře spojilo s ostatními ingrediencemi. Cukr můžete zvolit podle chuti, bílý dodá bublanině klasickou sladkost, třtinový zase jemnou karamelovou chuť. Vejce by měla mít pokojovou teplotu, aby se těsto lépe spojilo. Pokud jde o mouku, volte hladkou pšeničnou, pro nadýchanější konzistenci ji můžete smíchat s trochou kypřícího prášku do pečiva. Těsto nemíchejte příliš dlouho, stačí jen do té doby, než se všechny ingredience spojí. Přemícháním by se z těsta uvolnilo příliš lepku a bublanina by byla tuhá. Borůvky můžete před přidáním do těsta obalit v troše mouky, zabráníte tak jejich spadnutí na dno formy. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, zhruba 30-40 minut. Před vytažením z trouby zkontrolujte špejlí, zda je bublanina propečená.
Varianty receptu
Tradiční borůvková bublanina je sama o sobě lahůdkou, ale proč neexperimentovat? Pro milovníky čokolády je tu varianta s přidáním kousků hořké čokolády do těsta. Pokud máte rádi sladší a vláčnější verzi, zkuste do těsta přidat lžíci zakysané smetany. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, nezapomeňte na šlehačku a pořádnou porci borůvek!
Publikováno: 25. 11. 2024
Kategorie: kuchyně