Léto na talíři: Upečte si božskou buchtu s ovocem

Buchta S Ovocem

Buchta s ovocem: Klasika české kuchyně

Buchta s ovocem, to je synonymum pro poctivou českou klasiku. Vzpomínáte na tu vůni linoucí se z trouby u babičky? Nadýchané těsto, šťavnaté ovoce a křupavá drobenka, to je kombinace, která nikdy nezklame. Ať už se jedná o švestky, jablka, meruňky nebo třeba borůvky, buchta s ovocem si vždy najde své věrné strávníky. Její příprava není nijak složitá a zvládne ji i úplný začátečník. Stačí smíchat pár základních surovin, přidat oblíbené ovoce a šup s ní do trouby. Ať už ji servírujete teplou s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo vychladlou s šálkem kávy, buchta s ovocem vám vždy zaručeně zlepší náladu.

Druhy ovoce do buchet

Sladké pečivo bez ovoce? Téměř nemyslitelné! Výběr je ale tak široký, že se vyplatí vědět, které ovoce se do buchet hodí nejvíce a čím nás potěší.

Klasikou jsou jablka a hrušky. Jsou cenově dostupné po celý rok a jejich sladkokyselá chuť se báječně doplňuje s máslovým těstem a skořicí. Hrušky dodají na šťavnatosti, jablka zase krásně drží tvar.

Pro svěží a lehce nakyslou chuť jsou ideální bobulové ovoce. Borůvky, maliny, ostružiny a rybíz se hodí jak do kynutých, tak i listových buchet. Jejich sladká šťáva vytvoří krásnou barevnou šmouhu a dodá těstu vláčnost.

Exotické tóny do buchet vnesou banány, mango nebo ananas. Banány dodají vláčnost a sladkost, mango osvěží a provoní a ananas dodá exotickou chuť a šťavnatost.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, nezapomeňte na koření. Skořice, vanilka, badyán nebo kardamom podtrhnou chuť ovoce a dodají buchtám neodolatelnou vůni.

Těsto na buchtu: Kynuté nebo třené?

Kynuté a třené těsto, dva pilíře sladké kuchyně, z nichž každý dává buchtám jiný charakter. Kynuté těsto, nadýchané a vzdušné, vděčí za svou texturu drobným bublinkám vzniklým kvašením. Skvěle se hodí pro buchty s tvarohem, ovocem nebo povidly. Třené těsto, hutnější a vláčnější, získává svou strukturu třením másla s cukrem a vejci. Je ideální pro bábovky, koláče a buchty s drobenkou. Výběr záleží na vašich preferencích a typu buchty, kterou chcete připravit.

Tipy pro pečení dokonalé buchty

Klíčem k nadýchané a vláčné buchtě je použití kvalitních surovin pokojové teploty. Máslo a vejce vyndejte z lednice alespoň hodinu před pečením. Mouku vždy prosejte, aby se provzdušnila a buchta lépe nakynula. Důležité je také dodržet správný poměr surovin a nepřehánět to s množstvím droždí. Těsto důkladně propracujte, dokud se neodlepuje od stěn mísy. Následně ho nechte na teplém místě vykynout, ideálně na dvojnásobek objemu. Troubu si předehřejte na uvedenou teplotu a buchtu pečte dozlatova. Špejlí zkontrolujte, zda je buchta propečená i uvnitř. Po upečení nechte buchtu krátce vychladnout ve formě a poté ji vyklopte na mřížku, aby se zamezilo zapaření.

Recepty na buchty s ovocem

Buchty s ovocem, to je klasika, která nikdy neomrzí! Nadýchané těsto a šťavnatá náplň, to je kombinace, která potěší malé i velké. Ať už máte rádi švestky, meruňky, jablka nebo třeba borůvky, vždycky se najde recept, který vám zachutná.

Základem pro skvělé buchty je poctivé kynuté těsto. Nebojte se ho pořádně propracovat, odměnou vám bude nadýchaná konzistence. Do těsta můžete přidat i trochu vanilkového cukru nebo citronové kůry pro ještě lepší aroma. Co se týče náplně, fantazii se meze nekladou. Použít můžete čerstvé i kompotované ovoce, které dochutíte cukrem, skořicí nebo třeba tvarohem.

Buchty plňte tak, aby náplň nevytékala, a pečte je v předehřáté troubě dozlatova. Po upečení je můžete potřít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem. Ať už si na buchtách pochutnáte k snídani, svačině nebo jen tak k odpolední kávě, zaručeně vám zlepší den!

Publikováno: 21. 06. 2024

Kategorie: kuchyně

Autor: Adéla Kopecká

Tagy: buchta s ovocem | sladké pečivo s ovocem