Kapustové hry v kuchyni: Recepty, které vás dostanou!

Kapusta Recepty

Klasická česká vepřo-knedlo-zelo

Vepřo-knedlo-zelo, to je synonymum pro českou kuchyni. Ať už si dáte vepřovou pečeni, bůček nebo koleno, bez správně připraveného zelí to prostě není ono. A právě kysané zelí je tou ingrediencí, která tomuto pokrmu dodává nezaměnitelnou chuť. Recepty s kapustou jsou v české kuchyni hojně zastoupeny a existuje nepřeberné množství variací.

Základem je vždy kvalitní kysané zelí, které se dusí doměkka. Pro jemnější chuť se může podlít vodou nebo vývarem a přidat kousek cukru. Naopak milovníci výraznějších chutí ocení přidání kmínu, cibule osmahnuté dozlatova nebo špetky mleté papriky. Skvěle se hodí i kousek uzeného masa, které zelí krásně ovoní.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, nezapomeňte, že zelí potřebuje svůj čas. Dlouhé a pomalé dušení je klíčem k dosažení té správné chuti a konzistence. Kapusta recepty jsou zkrátka sázkou na jistotu, pokud chcete potěšit celou rodinu sytým a chutným obědem.

Lehčí zelňačka s klobásou

Rychlá kapustová polévka

Kapusta, stálice českých kuchyní, se dá zpracovat na nespočet způsobů. Mezi nejoblíbenější recepty s kapustou patří bezesporu polévky. Rychlá kapustová polévka je ideální volbou, když potřebujete uvařit něco chutného a sytého bez zdlouhavého stání u plotny.

Základem je poctivý vývar, nejlépe hovězí, ale postačí i zeleninový. Do něj přidáme na kostičky nakrájenou bramboru a mrkev, osolíme a necháme povařit. Mezitím si na sádle zpěníme cibulku dozlatova a přidáme k ní na proužky nakrájenou kapustu. Dusíme do změknutí a poté vmícháme do polévky. Pro výraznější chuť můžeme přidat lžičku sladké papriky a pro zjemnění zakysanou smetanu. Rychlá kapustová polévka je hotová raz dva a zasytí celou rodinu.

Ať už se rozhodnete pro klasiku s bramborami a mrkví, nebo vyzkoušíte variantu s klobásou či houbami, rychlá kapustová polévka vás nikdy nezklame. Je to jídlo našich babiček, které zahřeje na těle i na duši.

Kapusta, to je dar ze zahrady, pokladnice chuti a vůní. V jednoduchosti se skrývá její krása - ať už ji dusíme s kmínem, pečeme s klobásou nebo balíme do voňavých závitků, vždy nás zahřeje na duši i na těle.

Eliška Dohnalová

Smažené zelí s kmínem

Smažené zelí s kmínem je tradiční česká pochoutka, která se skvěle hodí jako příloha k hlavnímu jídlu nebo jako součást teplé večeře. Jeho příprava je jednoduchá a zvládne ji i začátečník v kuchyni. Základem je pochopitelně čerstvé zelí, ideálně ze zdroje, kterému důvěřujete.

Pro přípravu smaženého zelí s kmínem budete potřebovat hlávku zelí, cibuli, sádlo nebo olej, kmín, sůl a pepř. Zelí nakrájejte na tenké nudličky a cibuli nadrobno. Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a opečte na něm cibuli dozlatova. Poté přidejte zelí, kmín, sůl a pepř a za občasného míchání duste pod pokličkou doměkka. Doba dušení se liší podle druhu zelí, obvykle trvá 20-30 minut.

Smažené zelí s kmínem můžete podávat teplé i studené. Skvěle se hodí k pečenému masu, knedlíkům, ale i k bramborové kaši nebo rýži. Pro pikantnější chuť můžete přidat do zelí i trochu mleté papriky nebo chilli. Pokud chcete, aby bylo zelí jemnější, můžete ho před dušením krátce podusit na másle.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, smažené zelí s kmínem vás zaručeně nezklame. Jeho lahodná chuť a vůně vám připomenou tradiční českou kuchyni a zasytí vás na dlouhou dobu.

Dušené kysané zelí

Dušené kysané zelí je základ mnoha českých jídel a jeho příprava je jednodušší, než by se mohlo zdát. Základem je kvalitní kysané zelí, které seženete v každém supermarketu nebo na farmářských trzích. Pokud máte rádi sladší chuť, můžete přidat lžíci cukru nebo jablečného pyré. Pro zjemnění chuti se hodí smetana ke šlehání nebo zakysaná smetana, kterou vmícháte do zelí až po dovaření. Dušené kysané zelí se hodí jako příloha k pečenému masu, knedlíkům, ale i k uzeninám. Můžete ho použít i jako základ pro další vaření, například do zelňačky, kapustnice nebo segedínského guláše.

Při výběru kysaného zelí si dejte pozor na jeho barvu a vůni. Zelí by mělo být světle žluté až zlatavé, s příjemnou nakyslou vůní. Vyhněte se zelí, které je tmavé, zapáchající nebo slizké. Pro přípravu dušeného zelí můžete použít i zelí z konzervy, ale čerstvé zelí má vždy lepší chuť a aroma.

Kromě klasického dušeného zelí existuje i mnoho variant s různými přísadami. Oblíbené je například zelí s kmínem, cibulkou, slaninou nebo houbami. Fantazii se meze nekladou a vy si tak můžete připravit dušené zelí přesně podle své chuti.

Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky jsou skvělým způsobem, jak využít čerstvou nebo kysanou kapustu a připravit chutné a syté jídlo. Jsou ideální pro vegetariány i masové nadšence, protože je můžete připravit v mnoha variantách. Základem je nadrobno nakrájená kapusta, která se krátce podusí do měkka. Poté se smíchá s vejci, hrubou moukou nebo strouhankou, česnekem a kořením dle chuti. Pro sytější chuť můžete přidat i mleté maso, uzené tofu nebo vařené brambory.

Z těsta tvarujeme placičky, které smažíme dozlatova na pánvi s olejem. Kapustové karbanátky chutnají skvěle teplé i studené. Můžete je podávat s bramborovou kaší, brambory na loupačku, vařeným knedlíkem nebo jen tak s čerstvým pečivem. Skvěle se hodí i jako součást zeleninových salátů nebo do tortill. Pro svěžejší chuť je můžete doplnit o zakysanou smetanu, jogurt nebo bylinkový dip. Experimentujte s různými druhy koření a přísad a objevte svou oblíbenou variantu kapustových karbanátek!

Zapečené zelí s brambory

Zapečené zelí s brambory je tradiční české jídlo, které zasytí a zahřeje. Existuje mnoho variant, jak ho připravit, ale základem je vždy kysané zelí a brambory. Ty se dají doplnit o různé druhy masa, jako je vepřové, uzené nebo klobása, ale i bezmasová verze má své kouzlo.

Příprava zapečeného zelí s brambory není nijak složitá. Základem je zelí dobře okapat a případně i podusit s cibulkou a kořením. Brambory se oloupou a nakrájí na plátky. Vrství se s zelím do zapékací mísy, zalijí se vývarem nebo vodou a dají se péct do trouby.

Pro zpestření chuti se do zapečeného zelí s brambory může přidat i další zelenina, například mrkev, celer nebo paprika. Chuť zelí výborně doplní i houby, kmín, majoránka nebo sladká paprika.

Zapečené zelí s brambory je výborným hlavním chodem, ale může se podávat i jako příloha k masu. Hodí se k němu pivo nebo víno.

Kapustový salát s mrkví

Kapustový salát s mrkví je klasika, která nikdy neomrzí. Je osvěžující, křupavý a plný vitamínů. Hodí se jako příloha k masu, do sendvičů nebo jen tak na chuť. Existuje mnoho variant, jak ho připravit, ať už s majonézou, jogurtem, nebo jen s olejem a octem.

Základem je samozřejmě čerstvá hlávková kapusta. Tu zbavíme vrchních listů a nakrouháme najemno. Pro jemnější chuť můžeme kapustu spařit horkou vodou a nechat okapat. Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Můžeme přidat i další zeleninu dle chuti, například cibuli, papriku, celer, jablko.

Zeleninu smícháme v míse a dochutíme zálivkou. Ta se liší podle receptu a preferencí. Nejjednodušší je olej a ocet, můžeme přidat sůl, pepř, cukr, hořčici. Pro krémovější variantu použijeme majonézu nebo bílý jogurt, které můžeme dochutit citronovou šťávou, koprem, petrželkou.

Salát necháme alespoň hodinu odležet v lednici, aby se chutě prolnuly. Podáváme vychlazený.

Knedlíky plněné zelím

Knedlíky, to je klasika české kuchyně. Ale co takhle zkusit něco trochu jiného a připravit si knedlíky plněné zelím? Je to překvapivě snadné a výsledek stojí za to! Na přípravu budete potřebovat kysané zelí, cibuli, sádlo, majoránku, kmín, sůl, pepř a samozřejmě těsto na knedlíky. Zelí nejprve poduste do měkka na sádle s cibulkou, majoránkou a kmínem. Osolte a opepřete podle chuti. Z těsta na knedlíky tvořte placky, do kterých zabalte lžíci zelné náplně. Dobře uzavřete a vařte v osolené vodě asi 20 minut. Hotové knedlíky podávejte s opečenou cibulkou a zakysanou smetanou. Pro vegetariánskou verzi můžete sádlo nahradit rostlinným olejem.

Ať už zvolíte jakoukoli variantu, knedlíky plněné zelím vás zaručeně potěší svou lahodnou chutí a zasytí na dlouhou dobu. Jsou skvělým hlavním chodem, ale poslouží i jako sytá večeře.

Kapustové závitky s masem

Kapustové závitky, to je klasika české kuchyně, která potěší snad každého. Ať už se jedná o sváteční oběd nebo jen tak pro chuť, s těmito voňavými balíčky plnými masa a rýže nemůžete šlápnout vedle. Receptů na kapustové závitky existuje nespočet, my se ale dnes zaměříme na ten s mletým masem.

Recept Typ kapusty Náročnost Čas přípravy
Selski salát s kapustou Hlávková Snadný 15 minut
Kapustové karbanátky Kysané zelí Střední 45 minut
Plněné kapustové listy Hlávková Náročný 90 minut

Základem je samozřejmě kvalitní hlávka kapusty. Ideální je kapusta pevnější, která se nerozpadá. Tu zbavíme kořene a spaříme ve vroucí vodě, aby šly listy snadno odlupovat. Do mletého masa přidáme uvařenou rýži, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, sůl, pepř a majoránku. Vše důkladně promícháme a dochutíme dle vlastní chuti.

Na jednotlivé listy kapusty pak klademe připravenou masovou směs a zabalíme do úhledných závitků. Ty poté naskládáme do vymazaného pekáče, zalijeme vývarem a dáme péct do trouby. Během pečení závitky pravidelně podléváme, aby se nevysušily. Podávat je můžeme s vařeným bramborem, knedlíkem nebo jen tak s čerstvým chlebem.

Kapustové závitky s masem jsou skvělým tipem na syté a chutné jídlo, které zasytí celou rodinu. Navíc se dají připravit i den předem a jen ohřát, což z nich dělá ideální volbu pro zaneprázdněné hospodyňky.

Vegetariánské zelné placky

Vegetariánské zelné placky jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají chutné a syté jídlo bez masa. Jsou jednoduché na přípravu a dají se kombinovat s různými přílohami.

Základem placek je kysané zelí, které je bohaté na vitamíny a minerály. Do těsta se dále přidávají vejce, mouka, mléko a koření dle chuti. Pro extra chuť a texturu můžete přidat i nastrouhanou mrkev, celer nebo cibuli.

Placky se smaží na pánvi dozlatova z obou stran. Můžete je podávat teplé i studené, s bramborovou kaší, vařenými bramborami, zeleninovým salátem nebo jen tak s chlebem.

Pro vegetariánskou verzi placek jednoduše vynechejte slaninu, která se někdy do těsta přidává. Chuťově to placek nijak neubere, naopak vynikne chuť kysaného zelí a ostatních ingrediencí.

Vegetariánské zelné placky jsou skvělým tipem na rychlý a chutný oběd nebo večeři. Jsou vhodné i pro začátečníky v kuchyni a zaručeně si je zamiluje celá rodina.

Kapusta na sladko s jablky

Sladká kapusta s jablky je tradiční pochoutka, která v Čechách voní už po generace. A není se čemu divit! Tahle dobrota v sobě snoubí lahodnou chuť křupavé kapusty, sladkých jablek a voňavého koření. Ať už ji znáte z dětství od babičky nebo ji chcete vyzkoušet poprvé, věřte, že si ji zamilujete.

Příprava sladké kapusty s jablky není žádná věda. Základ tvoří čerstvá hlávková kapusta, kterou nakrouháte najemno. Jablíčka, ideálně kyselejší odrůdy, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Kapustu poduste do změknutí na másle s trochou vody. Přidejte jablka, cukr podle chuti, špetku soli a skořice. Dusíte do změknutí jablek. Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat hrst rozinek nebo brusinek.

Sladká kapusta s jablky chutná skvěle jako příloha k pečenému masu, knedlíkům nebo jen tak samotná.