Jahodové dobroty: Neodolatelné tvarohové knedlíky, které vás dostanou!
Tvarohové knedlíky s jahodami jsou oblíbeným pokrmem v české kuchyni, který si získává srdce mnoha gurmánů. Tento lahodný dezert skládající se z nadýchaných tvarohových knedlíků a sladkých jahod je ideálním způsobem, jak osladit svůj den. S přibývajícím létem se stávají tato drobná ovocná zázraky stále dostupnější a snadněji se s nimi mohou potkat nejen ti, kteří mají zahrady plné jahod, ale také ti, kteří navštíví trh či obchod. V tomto článku se dozvíte jednoduchý recept na přípravu této pochoutky, kterou si můžete užít kdykoliv se vám zachce.
Přísady
Při přípravě tvarohových knedlíků s jahodami jsou potřebné následující přísady: tvaroh, polohrubá pšeničná mouka, vejce, cukr, citronová kůra a sol. Kromě toho jsou nezbytné čerstvé jahody pro nadílení knedlíků. Tyto ingredience se smíchají dohromady, aby vytvořili hladké těsto. Poté se z něj vytvarují knedlíky, do kterých se umístí nadílka z jahod. Knedlíky se vaří ve vroucí osolené vodě a servírují se teplé s máslem a moučkovým cukrem na posypání. Celkově tyto chutné tvarohové knedlíky s jahodami jsou skvělým pokrmem pro rychlé občerstvení nebo sladkou pochoutku na začátek dne.
Postup přípravy tvarohových knedlíků
Pokud se chystáte udělat si vynikající tvarohové knedlíky s jahodami, budete potřebovat několik ingrediencí a postup. Začněte tím, že necháte uvolnit 500 g tvarohu na cedníku, dokud se na něm netvoří žádná voda. Mezitím si připravte těsto z mouky, vejce, soli a trochy másla. Jakmile je tvaroh suchý, smíchejte ho s cukrem a vanilkovým cukrem a zapracujte do těsta.
Potom vezměte malý kousek těsta a rozmačkejte ho do lístečku. Na střed položte jednu jahodu a zakryjte ji vytvořením kulatého knedlíku. Opakujte toto krok pro celé množství.
Do hrnce napusťte vodu s trochou soli a uvařte knedlíky asi 10-15 minut pod víkem. Jakmile jsou hotové, vyjmětze je lžící z hrnce a nechte okapat.
Tvarohové knedlíky s jahodami se mohou podávat jako sladký dezert či jako pokrm na snídani či večeři. Můžete posypat polotuhým tvarohem nebo cukrem v prahu pro lepší chuť.
Dobrou chuť!
Příprava jahodového nádivu
Jahodový nádiv je důležitou součástí tvarohových knedlíků s jahodami. Jeho příprava není nic komplikovaného a vyplatí se udělat si ho doma, protože takto máte jistotu, že bude obsahovat čerstvé a kvalitní ingredience bez přidaných konzervantů a umělých barviv. Na přípravu jahodového nádivu budete potřebovat pouze čerstvé jahody, cukr a škrob. Nejprve rozmačkejte jahody vidličkou nebo je dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou kaši. Poté v hrnci smíchejte cukr s vodou a škrobem a nechte mírně povařit za stálého míchání, dokud se směs neztuhne. Pak stačí jenom přidat jahodovou kaši do hrnce se škrobovým roztokem a pořádně promíchat. Vaše domácí jahodový nádiv je hotov!
Sestavení a servírování
Sestavení a servírování tvarohových knedlíků s jahodami je jednoduché a zároveň naprosto skvělé gastronomické zážitky. Než začnete sestavovat, ujistěte se, že máte všechny potřebné ingredience: tvaroh, hladkou mouku, vejce, cukr, sůl, jahody a máslo. Nejprve smíchejte tvaroh s vejci a cukrem dohladka. Poté přidávejte postupně hladkou mouku a špetku soli. Těsto nechte odpočinout asi 15 minut.
Mezitím umyjte jahody a nakrájejte je na drobné kousky. Pomocí lžičky formujte malé knedlíčky z tvarohového těsta a v každém knedlíku vytvořte důlek do kterého dáme nasekanou jahodu.
Knedlíky vařte v osolené vodě cca 10-12 minut (nebo dokud nevyplavou na hladinu). Mezitím si rozt melt butter aby byl připravený pro servírování.
Hotové knedlíky vyndejte nabídka postranu aby okapat’ . Potom je poskládej salátovým talíři nebo miskách, chcete-li dodat kontrastní barvu, můžete je ozdobit jahodami nebo lístky máty. Nakonec polijte knedlíky rozpuštěným máslem a posypte cukrem podle chuti. Tvarohové knedlíky s jahodami jsou připraveny k servírování a nepochybně uspokojí chuťové buňky každého gurmána.
Celkově lze říci, že tvarohové knedlíky s jahodami jsou jedním z nejoblíbenějších dezertů v české kuchyni. Tento lahodný pokrm je svou sladkostí a lahodným aroma velmi oblíbený mezi mnoha lidmi, ať už jde o děti nebo dospělé. Při přípravě tohoto pokrmu je nutné dodržet náročné technologie a použít kvalitní ingredience, aby se dosáhlo skvělé chuti a konzistence tvarohových knedlíků. Pokud se rozhodnete ukázat své kulinární schopnosti tímto receptem, můžete si být jisti, že vaše rodina a přátelé budou nadšeni. Vyzkoušejte tento tradiční český pokrm a objevte nové chuťové zážitky!
Varianty a tipy na úpravu receptu
Pokud máte rádi tvarohové knedlíky s jahodami, mám pro vás několik variant a tipů, jak tento recept ještě vylepšit.
- Pokud chcete mít knedlíky opravdu nadýchané, přidejte do tvarohového těsta trochu prášku do pečiva.
- Namísto tradiční drobenky zvané "nádivka" můžete použít například strouhaný kokos nebo kakaové ořechy. Vynikající chuť budou mít také lístkové ořechy.
- Jestliže preferujete menší kousky ovocné náplně a nechcete, aby se jahody během vaření rozpadly, můžete je předem na drobné kousky nakrájet a vmísit do tvarohového těsta.
- Zkuste změnit způsob podávání - namísto tradičního posypu moučkovým cukrem můžete podávat knedlíky s jogurtem s nasekanými čerstvými bylinkami jako bazalka nebo máta.
Doufám, že vám tyto tipy pomohou uvařit ještě lepší verzi oblíbených tvarohových knedlíků s jahodami!
Odkazy na další podobné recepty
Pokud jste si zamilovali tvarohové knedlíky s jahodami, pak máte štěstí! Existuje celá řada dalších podobných receptů, které vám mohou nabídnout úžasný gastronomický zážitek. Další inspiraci můžete najít například v receptech na tvarohové knedlíky s ovocem (např. s meruňkami či borůvkami), nebo na varianty bez ovoce (s nivou, s brusinkami apod.). Pokud preferujete slanou variantu, určitě byste měli ochutnat tvarohové knedlíky plněné uzeným masem nebo kousky sýru. A pokud se vám líbí knedlíky jako takové, doporučujeme vyzkoušet i další tradiční česká jídla jako např. švestkové knedlíky či houskový knedlík se špenátem a vejcem. Možnosti jsou neomezené!
Zdroje
Zdroje inspirace pro recept na tvarohové knedlíky s jahodami mohou být různé. Někdo se může inspirovat tradiční českou kuchyní a přidat do těsta více mouky, zatímco jiný preferuje modernější způsoby a použije například strouhanku nebo ovesné vločky. Také volba jahod může hrát roli - někdo dává přednost čerstvým plodům, zatímco jiný upřednostňuje kompotované ovoce. Důležité je najít svou osobní chuťovou kombinaci a nebojovat experimentovat s různými ingrediencemi.
Publikováno: 04. 10. 2023
Kategorie: vaření