Olivy

Olivy: Malé plody, velké na chuť!

Historie oliv Olivy patří mezi nejstarší pěstované plodiny na světě. Archeologické nálezy dokazují, že olivovníky se pěstovaly v oblasti Středozemního moře již před 6000 lety. Pro starověké civilizace, jako byli Féničané, Řekové a Římané, představovaly olivy a olivový olej klíčovou součást jejich kultury a...

Ovoce

Sladké pokušení: Objevte sílu ovoce!

Druhy ovoce Svět ovoce je plný barev, tvarů a chutí. Ale věděli jste, že ne všechno, co nazýváme ovocem, jím z botanického hlediska skutečně je? Z pohledu botaniky je ovoce plod rostliny, který se vyvíjí z květu a obsahuje semena. To znamená, že jablka, hrušky, jahody nebo pomeranče jsou opravdu ovocem. Ale co třeba...

Vůně Chleba

Vůně chleba: Tajemství neodolatelné kuchyně

Chemie pečení: Vznik vůně Pečení chleba je fascinující proces, během kterého se odehrává celá řada chemických reakcí, jež dávají vzniknout jeho jedinečné vůni. Ta je výsledkem komplexní interakce mezi cukry, aminokyselinami, enzymy a dalšími sloučeninami přítomnými v mouce, droždí a vodě. Během kynutí těsta...

Skyr

Skyr: Tajemství islandské dlouhověkosti v sekci potraviny?

Co je skyr? Skyr se často řadí mezi jogurty, ale technicky vzato se jedná o sýr. Jeho konzistence je hustá a krémová, podobně jako u řeckého jogurtu, ale chuť je jemnější a méně kyselá. Vyrábí se z odstředěného mléka, ze kterého se odstraní syrovátka, čímž vzniká produkt s vysokým obsahem bílkovin a nízkým...

Rybí Omáčka

Tajemství umami: Rybí omáčka pro hloubku chuti ve vaší kuchyni

Co je rybí omáčka? Rybí omáčka je intenzivně aromatická, slaná a umami bohatá kořenící omáčka vyrobená z fermentovaných ryb. Připravuje se tradičně z malých mořských ryb, které se nasolí a nechají fermentovat v sudech po dobu několika měsíců až několika let. Během fermentace rybí enzymy rozkládají bílkoviny na...

Obilí

Obilí: Základní kámen lidské stravy

Druhy obilí: Pšenice, rýže, kukuřice Obilí je pro lidstvo nepostradatelnou plodinou již po tisíciletí. Poskytuje základní složku naší stravy – zrna, která jsou bohatá na sacharidy, bílkoviny, vlákninu a další důležité živiny. Existuje mnoho druhů obilí, z nichž každý má své specifické vlastnosti a...

Kuřecí Maso S Rýží

Dokonalé kuřecí maso s rýží: Recept, který si zamilujete

Klasický recept Kuřecí maso s rýží, to je stálice českých kuchyní. A není se čemu divit! Je to rychlé, jednoduché a hlavně – chutné. Existuje nespočet variací, ale my se dnes podíváme na ten nejzákladnější, klasický recept, který zvládne opravdu každý. Budete potřebovat kuřecí maso (ideálně stehna nebo prsa),...

Okurka

Osvežující okurka: Letní vitaminová bomba!

Původ a historie okurky Okurka, latinsky Cucumis sativus, je jednoletá rostlina z čeledi tykvovitých. Pochází z Indie, kde se pěstovala již před více než 3000 lety. Ve starověkém Egyptě byla okurka považována za delikatesu a byla součástí jídelníčku faraonů. Do Evropy se okurka dostala díky Římanům, kteří ji...

Čokoládový Krém

Tajemství neodolatelného čokoládového krému

Čokoládový krém: Oblíbená pochoutka Čokoládový krém, to je synonymum pro blaženost na jazyku. Sametová textura a bohatá chuť ho předurčují k tomu, aby byl králem dezertů. Ať už ho preferujete hořký, mléčný nebo bílý, s oříšky, ovocem nebo jen tak samotný, čokoládový krém si vždy najde cestu k vašemu srdci (a...

Presovač

Nejlepší Presovače do Vaší Kuchyně

Výběr správného presovače Výběr správného presovače kávy může být pro laika složitější, než se na první pohled zdá. Nejde jen o to, zda zvolíte plastový nebo kovový, ale také o jeho průměr, výšku a ergonomii. Proč je průměr tak důležitý? Protože musí přesně sedět do vašeho pákového kávovaru. Příliš...