Koriandr: Tajemství kuchyně i zdraví
Původ a historie koriandru Koriandr setý (Coriandrum sativum), známý také jako čínská petržel nebo danší, je jednoletá bylina patřící do čeledi miříkovitých (Apiaceae). Jeho semena, listy a kořeny se používají jako koření v kuchyních celého světa. Původ koriandru je zahalen tajemstvím, ale archeologické nálezy...
16. 09. 2024
Nadýchané kynuté borůvkové knedlíky: Letní chuť, která vás dostane!
Nadýchané knedlíky s borůvkami Kynuté borůvkové knedlíky jsou oblíbeným českým dezertem, který evokuje vzpomínky na dětství a domácí kuchyni. Jejich příprava není složitá, ale vyžaduje trochu trpělivosti a lásky. Základem těsta je hladká mouka, droždí, cukr, mléko a vejce. Po zadělání se těsto nechá vykynout do...
15. 09. 2024
Olivy: Malé plody, velké na chuť!
Historie oliv Olivy patří mezi nejstarší pěstované plodiny na světě. Archeologické nálezy dokazují, že olivovníky se pěstovaly v oblasti Středozemního moře již před 6000 lety. Pro starověké civilizace, jako byli Féničané, Řekové a Římané, představovaly olivy a olivový olej klíčovou součást jejich kultury a...
15. 09. 2024
Sladké pokušení: Objevte sílu ovoce!
Druhy ovoce Svět ovoce je plný barev, tvarů a chutí. Ale věděli jste, že ne všechno, co nazýváme ovocem, jím z botanického hlediska skutečně je? Z pohledu botaniky je ovoce plod rostliny, který se vyvíjí z květu a obsahuje semena. To znamená, že jablka, hrušky, jahody nebo pomeranče jsou opravdu ovocem. Ale co třeba...
11. 09. 2024
Vůně chleba: Tajemství neodolatelné kuchyně
Chemie pečení: Vznik vůně Pečení chleba je fascinující proces, během kterého se odehrává celá řada chemických reakcí, jež dávají vzniknout jeho jedinečné vůni. Ta je výsledkem komplexní interakce mezi cukry, aminokyselinami, enzymy a dalšími sloučeninami přítomnými v mouce, droždí a vodě. Během kynutí těsta...
08. 09. 2024
Skyr: Tajemství islandské dlouhověkosti v sekci potraviny?
Co je skyr? Skyr se často řadí mezi jogurty, ale technicky vzato se jedná o sýr. Jeho konzistence je hustá a krémová, podobně jako u řeckého jogurtu, ale chuť je jemnější a méně kyselá. Vyrábí se z odstředěného mléka, ze kterého se odstraní syrovátka, čímž vzniká produkt s vysokým obsahem bílkovin a nízkým...
08. 09. 2024
Tajemství umami: Rybí omáčka pro hloubku chuti ve vaší kuchyni
Co je rybí omáčka? Rybí omáčka je intenzivně aromatická, slaná a umami bohatá kořenící omáčka vyrobená z fermentovaných ryb. Připravuje se tradičně z malých mořských ryb, které se nasolí a nechají fermentovat v sudech po dobu několika měsíců až několika let. Během fermentace rybí enzymy rozkládají bílkoviny na...
05. 09. 2024
Obilí: Základní kámen lidské stravy
Druhy obilí: Pšenice, rýže, kukuřice Obilí je pro lidstvo nepostradatelnou plodinou již po tisíciletí. Poskytuje základní složku naší stravy – zrna, která jsou bohatá na sacharidy, bílkoviny, vlákninu a další důležité živiny. Existuje mnoho druhů obilí, z nichž každý má své specifické vlastnosti a...
05. 09. 2024
Dokonalé kuřecí maso s rýží: Recept, který si zamilujete
Klasický recept Kuřecí maso s rýží, to je stálice českých kuchyní. A není se čemu divit! Je to rychlé, jednoduché a hlavně – chutné. Existuje nespočet variací, ale my se dnes podíváme na ten nejzákladnější, klasický recept, který zvládne opravdu každý. Budete potřebovat kuřecí maso (ideálně stehna nebo prsa),...
02. 09. 2024
Osvežující okurka: Letní vitaminová bomba!
Původ a historie okurky Okurka, latinsky Cucumis sativus, je jednoletá rostlina z čeledi tykvovitých. Pochází z Indie, kde se pěstovala již před více než 3000 lety. Ve starověkém Egyptě byla okurka považována za delikatesu a byla součástí jídelníčku faraonů. Do Evropy se okurka dostala díky Římanům, kteří ji...
02. 09. 2024