Limeta: Tajná zbraň pro svěží kuchyni

Lime

Limetka v kuchyni: svěží vůně a chuť

Limetka, ten malý zelený zázrak, je nepostradatelnou součástí mnoha kuchyní světa. Její svěží vůně a kyselá chuť dodají pokrmům šmrnc a exotický nádech. Ať už ji použijete do slaných nebo sladkých jídel, limetka vždycky příjemně překvapí.

Limetková šťáva je skvělým dochucovadlem salátů, marinád na maso i ryby. Skvěle se hodí k avokádu, krevetám, chilli papričkám a koriandru. V mexické kuchyni je limetka nepostradatelná při přípravě guacamole a ceviche.

Limetková kůra se používá k ochucení dezertů, krémů, zmrzlin a nápojů. Dodá jim svěží citrusovou vůni a lehce nahořklou chuť. Limetkovou kůru můžete kandovat a použít jako ozdobu dortů a dezertů.

Limetka se výborně hodí i do nápojů. Limetková šťáva osvěží limonády, koktejly a alkoholické nápoje. Oblíbeným letním drinkem je mojito, jehož hlavními ingrediencemi jsou limetka, máta a rum.

Při nákupu limetek vybírejte plody, které jsou těžké do ruky a mají pevnou, lesklou slupku bez vad. Limetky skladujte v chladničce, kde vydrží čerstvé až týden.

Použití šťávy a kůry

Limetková šťáva je nepostradatelnou ingrediencí v kuchyních po celém světě. Její kyselá a osvěžující chuť dodává říz koktejlům jako je Mojito nebo Daiquiri. Hodí se i do marinád na ryby a drůbež, kterým propůjčuje delikátní aroma a zároveň je pomáhá zjemnit. Šťávu z limetky oceníte i při dochucování dezertů, sorbetů a zmrzlin, kterým dodá svěží nádech.

A co s kůrou? Ta skrývá intenzivní citrusové aroma v podobě esenciálních olejů. Používá se k dochucení dezertů, krémů a nápojů. Nastrouhaná kůra dodá jedinečnou chuť koláčům, sušenkám a dortům. Můžete ji kandovat a použít jako dekoraci nebo přísadu do sladkého pečiva. Limetková kůra je také skvělým doplňkem domácích limonád a čajů, kterým dodá osvěžující aroma.

Nevyhazujte ani limetky, které vám zbydou po vymačkání šťávy. Můžete je usušit a použít k přípravě aromatického čaje nebo je přidat do vonných směsí pot-pourri.

Ať už se rozhodnete využít limetkovou šťávu nebo kůru, nezapomeňte, že v kuchyni se meze nekladou a experimentování se vyplatí.

Exotické nápoje a koktejly

Limetka, ten malý zelený citrus s osvěžující chutí, je doslova královnou exotických nápojů a koktejlů. Její kyselá a zároveň aromatická šťáva dodává drinkům ten správný říz a svěžest, po které v horkých dnech tolik toužíme. Ať už preferujete klasiku v podobě Mojita s mátou a třtinovým cukrem, nebo dáváte přednost sofistikovanějším kombinacím s zázvorem, chilli nebo bylinkami, limetka vás nikdy nezklame.

Nezapomínejme ani na další citrusové plody, které se s limetkou skvěle doplňují. Pomeranč dodá sladkost a aroma, grep zase hořkosladkou chuť a grapefruit osvěžující trpkost. Fantazii se meze nekladou a vy si tak můžete připravit koktejl přesně podle své chuti.

A co teprve kombinace s alkoholem? Rum, tequila, vodka, gin – všechny tyto lihoviny se s limetkovou šťávou skvěle snoubí a vytváří tak základ pro nespočet koktejlů. Od světoznámé Margarity přes Caipirinhu až po Daiquiri, limetka je zkrátka nepostradatelnou ingrediencí.

Nebojte se experimentovat a objevovat nové chutě. Připravte si osvěžující limonádu s limetkou, mátou a okurkou, vychlazený čaj s limetkovou šťávou a medem, nebo si dopřejte exotický koktejl s rumem, limetkou a maracuju. Možností je nespočet a záleží jen na vás, čemu dáte přednost.

Dezerty s limetkovou příchutí

Limetka, ten malý zelený poklad s osvěžující chutí, je skvělým doplňkem dezertů. Její kyselá chuť krásně vyvažuje sladkost a dodává dezertům svěží nádech. Limetka patří do rodiny citrusových plodů, kam se řadí i pomeranče, citrony, grapefruity a mandarinky. Všechny tyto plody jsou známé vysokým obsahem vitamínu C, ale limetka vyniká i svou specifickou chutí a vůní, která je nezaměnitelná.

Dezerty s limetkovou příchutí jsou oblíbené po celém světě. Klasikou jsou například limetkové koláče, cheesecaky s limetkovou polevou, limetkové zmrzliny a sorbet. Limetkovou šťávu a kůru můžeme použít i do krémů, pudinků, pěn a želé. Skvěle se hodí i do ovocných salátů, kterým dodá svěží nádech.

Pokud chcete experimentovat, zkuste limetku zkombinovat s kokosem, bílou čokoládou, mátou nebo zázvorem. Vznikne vám tak netradiční a originální dezert, který si zamilujete.

Marinády na maso a ryby

Limeta, s její svěží a kyselou chutí, je skvělým doplňkem marinád na maso a ryby. Kyselina v limetkové šťávě pomáhá zjemnit vlákna masa, čímž se stává křehčí a šťavnatější. Navíc, limetková šťáva dodá pokrmu osvěžující citrusovou chuť.

Pro přípravu jednoduché marinády s limetkou smíchejte šťávu z jedné limety s olivovým olejem, prolisovaným česnekem a čerstvě mletým černým pepřem. Touto marinádou potřete kuřecí prsa, vepřovou panenku nebo rybí filety a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici.

Pro exotickou chuť můžete do marinády přidat i další citrusové plody, jako je pomeranč nebo grapefruit. Skvěle se hodí i bylinky jako koriandr, máta nebo chilli papričky. Experimentujte s různými kombinacemi a objevte tu nejlepší marinádu pro vaše oblíbené pokrmy.

Tipy pro skladování limetek

Limetky, ty malé zelené bomby chuti, jsou skvělým doplňkem koktejlů, dezertů i slaných jídel. Aby vám ale vydržely co nejdéle svěží a šťavnaté, je potřeba je správně skladovat. Zralé limetky skladujte v chladničce. Vydrží vám tak čerstvé až dva týdny. Pro delší skladování je ideální mrazák. Limetky před zmrazením omyjte, osušte a můžete je nakrájet na plátky nebo vylisovat šťávu do formy na led. Zmrazené limetky vydrží až 4 měsíce. Pokud potřebujete limetky uchovat jen pár dní, můžete je nechat při pokojové teplotě. Důležité je, aby nebyly vystaveny přímému slunci nebo zdroji tepla. Ať už zvolíte jakýkoli způsob, nezapomeňte, že čerstvé limetky jsou vždycky nejlepší!