Krupicová polévka: Tajemství dokonalé chuti z českých kuchyní

Krupicová Polévka

Tradiční česká pochoutka

Krupicová polévka, tahle lahodná vzpomínka na dětství, spolu s výživnou polévkou z krup, patří mezi naše oblíbené české dobroty, které nám připomínají teplo domova a zahřejí nás až do morku kostí. Krupice, ty maličké obilné perličky, si v naší kuchyni našly své pevné místo. Krupicová polévka, kterou si rádi ochutíme máslem a špetkou skořice, je jako hedvábné pohlazení, zatímco polévka z krup, uvařená s mrkví, celerem a občas i lesními houbami, dokáže člověka pořádně zasytit. Tyto dvě polévky mají společné to, že je zvládne uvařit každý a suroviny na ně seženete všude, proto se taky tak často objevovaly na stolech našich babiček. Ať už hledáte rychlý oběd, večeři nebo jen něco teplého do břicha v sychravém počasí, krupicová polévka i ta z krup vám ukážou, že i z obyčejných surovin může vzniknout něco mimořádně dobrého.

Jednoduché ingredience

Krupicová polévka patří mezi ty nejjednodušší, a přesto nejchutnější pokrmy. Není třeba shánět žádné speciální suroviny - vystačíte si s tím, co běžně najdete v každé kuchyni. Základ tvoří dobrý vývar, který může být podle chuti buď lehčí zeleninový, nebo vydatnější z masa. Ať už zvolíte jemnou krupici na rychlou přípravu nebo celé kroupy pro syté jídlo, vždy je před vařením propláchněte. Do vývaru pak můžete přidat nakrájenou zeleninu - osvědčená je klasika jako mrkev, celer a petržel, skvěle se hodí i houby. Pokud máte rádi krémovější konzistenci, vmíchejte trochu smetany nebo zakysané smetany, případně přidejte kousek másla. Nakonec polévku ozdobte čerstvými bylinkami - skvěle se hodí pažitka, petrželka nebo libeček, které jí dodají tu správnou vůni a šmrnc.

Různé variace receptu

Krupicová polévka je takové to pravé jídlo, co nás vrací zpátky do dětství. Přitom ji můžeme připravit na spoustu různých způsobů. Ten klasický recept znáte - mléko, krupička a cukr, ale to je jen začátek. Když chcete, aby byla polévka extra krémová, nalijte do ní trochu smetany místo části mléka. Máte rádi sladké? Pak vám doporučuju přihodit vanilkový cukr, med nebo skořici. Pokud patříte spíš k těm, co to moc sladké nemusí, zkuste do polévky nastrouhat citronovou kůru. A když chcete něco extra, přidejte ovoce - super jsou čerstvé jahody, borůvky nebo maliny, ale klidně můžete sáhnout i po kompotu.

Když už mluvíme o krupicové polévce, měli bychom zmínit i její robustnější sestřičku - polévku z krup. Ta se dělá z celých krup, které musíte nejdřív pořádně propláchnout a pak uvařit doměkka. Je hustší a má výraznější chuť než ta krupicová. I tady se můžete vyřádit - hoďte tam třeba nakrájenou mrkev, celer nebo petržel. A jestli máte chuť na něco vydatnějšího, přidejte kousek masa, uzeného nebo třeba houby.

Postup přípravy krok za krokem

Klasická krupicová polévka začíná poctivým vývarem. Maso - ať už hovězí nebo kuřecí - zalijeme studenou vodou a ochutíme solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Necháme pomalu vařit, dokud maso nezměkne. Pak ho vyndáme a vývar přecedíme. Do čistého, horkého vývaru pozvolna vsypáváme krupici nebo kroupy a průběžně mícháme, aby se nevytvořily žmolky. Každý druh krup se vaří jinak dlouho, proto je fajn mrknout na obal a řídit se pokyny výrobce. Během vaření stahujeme pěnu, která se tvoří na povrchu. Asi deset minut před koncem přihodíme na kostičky nakrájenou zeleninu. Nakonec polévku doladíme solí a pepřem, kdo má rád, může přidat majoránku. Pro lepší chuť se hodí rozpustit v polévce kousek másla. Servírujeme horkou, posypanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

Tipy pro dokonalou chuť

Krupicová polévka patří mezi ty nejjednodušší, ale udělat ji správně chce trochu cviku. Základ je trefit správné množství mléka a krupice - na litr mléka dejte tak 60 až 70 gramů krupice. Když dáte moc krupice, bude polévka těžká jak beton, když málo, bude řídká jak voda. Solte hned ze začátku, ať se chuť pěkně propojí. A jestli chcete, aby byla polévka extra jemná, šoupněte do ní na konci lžíci másla.

Základem dobré polévky z krup je poctivě připravená zelenina. Cibulku nakrájejte najemno a nechte ji zezlátnout na pánvi. Pak přihoďte nakrájenou kořenovou zeleninu a opékejte, dokud nezměkne. Teprve potom přidejte kroupy - ty ale nejdřív propláchněte, ať se zbavíte přebytečného škrobu. Nakonec zalijte vodou a pro lepší chuť můžete přidat bobkáč nebo nové koření. To dodá polévce ten správný říz.

Krupicová polévka, to je vzpomínka na dětství, na vůni domova, na babičky teplé ruce a pohlazení po duši.

Hana Benešová

Servírování a vhodné přílohy

Krupicovka se servíruje pěkně horká, nejlíp v předehřátý misce nebo talíři. Když chcete, aby byla ještě lepší, klidně do ní přihoďte kousek másla, šplíchněte smetanu nebo zamíchejte žloutek rozkvedlanej v trošce mlíka. U nás se většinou sladí cukrem a posype skořicí, jak to všichni známe. Někdo si ji rád osladí medem a posype ořechama, což není úplně běžný, ale je to taky moc dobrý. Když děláte polívku z krup, ta už je jiná káva - ta je hutná a slaná. K tý se hodí křupavej chleba, osmahlý krutony nebo knedlík. Nezapomeňte ji vylepšit čerstvejma bylinkama - skvěle se do ní hodí petržel, pažitka nebo libeček. A jestli chcete, aby měla grády, hoďte do ní vypečenou slaninu na kostičky, nebo ji zjemněte trochou smetany.

Vlastnost Krupicová polévka
Hlavní ingredience Krupice
Náročnost přípravy Nízká
Oblíbenost u dětí Vysoká (v ČR)

Zajímavosti o krupicové polévce

Krupicová polévka a polévka z krup - to jsou dvě úplně jiná jídla, i když by se mohlo zdát, že jde o to samé. Když mluvíme o krupicové polévce, myslíme tím tu jemnou, hebkou polévku z pšeničné krupičky, kterou mají tak rádi zejména děti. Je krémová a příjemně hladká. To polévka z krup je něco docela jiného - vaří se z celých zrn, ať už je to ječmen, oves nebo třeba pohanka. Je to taková poctivá, vydatná polévka, která vás opravdu zasytí a má v sobě něco z té staré dobré venkovské kuchyně.

Publikováno: 07. 11. 2025

Kategorie: jídlo